Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så höll Stina sin satsning hemlig

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Redan förra sommaren var Stina Nilsson på läger med skidskyttelandslaget.

Men hennes planer har hållits hemliga.

För SportExpressen berättar hon nu om sitt smygande – och hur situationen till slut blev ohållbar på skjutvallen i Östersund.

– Det är dags att prata om det här nu, säger Nilsson.

Nyheten slog ner som en bomb under söndagskvällen: SVT kunde avslöja att Stina Nilsson, 26, lämnar längdskidåkningen och börjar med skidskytte.

De visade också upp ett klipp där Nilsson låg med ett gevär på skjutvallen på skidskyttestadion i Östersund.

Men hon själv ville inte bekräfta något när SVT:s reporter började ställa frågor.

– Jag ska bara praoa lite…, svarade Nilsson.

Nu känner hon sig dock redo att berätta om sina planer.

”Folk har ju sett mig!”

Stina Nilsson är färdig med längdskidåkningen för nu. Redan nästa säsong kommer hon att tävla med bössan på ryggen.

– Jag har velat vänta med att gå ut med det här, säger Nilsson när SportExpressen når henne på telefon.

– Det har inte riktigt varit läge. Idrott är inte det viktigaste just nu.

Du tänker på coronaviruset?

– Exakt. Men… det ser konstigt ut när jag står och skjuter hela tiden. Folk fattar. Det var dags att prata om det här nu. Det kanske kan sprida lite energi? Jag hoppas det.

Hur har det gått att smyga med den här nya skidskyttesatsningen?

– Det har gått jättelätt i Malung! Där har det gått hur bra som helst. Och jag har skaffat mig de här rutinerna nu, så för mig är det ingen grej att jag går och tränar skytte. Men sen kom jag till Östersund och började träna där. Alla bor ju där! Och där har det gått jättedåligt att smyga med det här (skratt). Folk har ju sett mig!

Stina Nilsson kommer från Malung, men har även boende i Östersund där många av Sveriges främsta längdåkare och skidskyttar har sin bas.

Var det när SVT:s reporter såg dig som du kände att det var dags att gå ut med det här?

– Ja, men inte bara det. Under tiden jag stod och sköt där i Östersund kom det fram typ tio stycken av mina skidkompisar: ”Har du bytt, eller?” Jag kan ju inte svara att jag ”praoar” varje dag.

– Det växte fram att jag får nog gå ut med det här snart.

Läger med skidskyttelandslaget

Nyheten att Stina Nilsson börjar med skidskytte chockade många. Men för henne själv var det här ett naturligt steg – och något hon tänkt på länge.

– Jag har inte sagt det högt, men jag hade egentligen tänkt byta till skidskytte efter OS 2022. Jag tycker att skidskytte ser så himla roligt ut och jag har verkligen velat testa det här.

Varför blev det nu och inte efter OS 2022?

– Jag missade ju slutet av den här säsongen på grund av skador och det gjorde också att jag fick en lucka och kunde testa det här. Och när jag väl hade testat och kände hur kul det var, då vill jag ta till vara på den nyfikenheten som jag har nu. Den kanske inte är kvar 2022.

– Jag hade aldrig förlåtit mig själv om jag inte hade testat.

När SportExpressen når skidskyttelandslagets landslagschef Anders Byström berättar han att det var ”en överraskning” att Stina Nilsson ville byta sport inför nästa säsong. Men han visste samtidigt om att hon var intresserad.

– Stina var faktiskt med oss på ett läger i somras och sedan bjöd vi in henne att skjuta och det tyckte hon var kul. Men utifrån det trodde jag nog inte att det skulle komma ett sådant här stort beslut, säger Byström.

Vad betyder det här för svenskt skidskytte?

– Stina är en av världens bästa längdåkare så det är klart att det betyder oerhört mycket. Sådana här byten sker inte så ofta. Det visar att skidskytte är en populär sport, och att fler och fler vill utöva den. Det är bara positivt för oss. 

– Intressemässigt sett så innebär det säkert att skidskyttet kommer få ännu mer uppmärksamhet.

VM om mindre än ett år

Hur bra tror du att Stina Nilsson kan bli i skidskytte?

– Det är jättesvårt att säga men att hon har den uthållighet och den sprintkvalitet hon har, det kommer betyda mycket för henne. 

– Men det är svårt att säga hur bra hon kan bli.

Stina Nilsson själv vill inte heller sätta upp några mål för sin satsning.

– Det här är som att börja från noll för mig. Jag vet ingenting om hur min skjutkapacitet eller åkkapacitet står sig mot dem andra. Jag ser bara fram emot en lång sommar där jag ska lära mig så mycket som möjligt för att vara beredd när säsongen startar, säger Nilsson.

Den stora höjdpunkten för skidskyttarna kommande säsong är VM i slovenska Pokljuka, 11-21 februari 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.