Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hög halt clostebol fanns i Johaugs prov

Therese Johaug under onsdagens förhör.
Foto: Heiko Junge/Tt / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug under onsdagens förhör.
Foto: Heiko Junge/Tt / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. Halten av clostebol i Therese Johaugs urin var 13 nanogram per milliliter. 

Johaug menar att det talar för henne - men Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert vid RF:s Dopingkommission, håller inte med. 

– Juridiskt sett så säger det ingenting, säger han.  

I dag inleds förhören med Therese Johaug i Oslo som sträcker sig över två dagar. 

Med advokaterna Christian B. Hjort och Mikkel Toft Gimse vid sin sida ska den norska skiddrottningen försöka rentvå sitt namn efter förra årets svarta rubriker.

28-åringen testade då positivt för clostebol och riskerar en lång avstängning. 

Halten hölls hemlig

Ända sedan avslöjandet att Johaug testat positivt har hela världen undrat över hur pass stor halt det rör sig om. 

Varken Johaug eller Antidoping Norge har gått ut med uppgifterna eftersom det rör sig om personuppgifter.

– Det är så att det är personuppgifter. Då är det inte något vi har möjlighet att lämna ut, sa Lars Anders Vestad på Antidoping Norge då. 

Men under dagens första förhör offentliggjordes uppgifterna: 

Halten av clostebol i Therese Johaugs urin var 13 nanogram per milliliter. Det bedömds vara lågt och är i nivå med bruk av läppsalva. 

– Det är en väldigt låg halt. Hade halten varit ännu mindre så hade man inte kunnat mäta det, säger Åke Andrén-Sandberg Medicinsk expert vid RF:s Dopingkommission. 

Vad betyder den här halten? 

– Det visar att hon har haft clostebol i kroppen, men inte mer än vad det var vid det tillfället. Det betyder att hon antingen fått i sig en liten mängd dagarna innan provet togs, eller att hon fått i sig en stor mängd för ett par månader sen. 

Stödjer detta hennes förklaring?

– I hennes synvinkel tycker hon naturligtvis att det stöder henne, men juridiskt sett så säger det ingenting. Hon har inte tagit en stor dos i tablettform precis dagarna innan, då skulle det vara tusen gånger mera. Men annars kan man inte säga någonting om det. 

Läste upp Johaugs sms

Antidoping Norges representant, Niels R. Klaer, läste också upp sms som Johaug skickat till sina vänner - som styrker hennes förklaring att hon hade problem med läpparna.

"Jag fick solsting i lördags och har varit hängig, men det verkar bli bättre", skrev Johaug i ett sms. 

"Jag har kämpat med solsting i flera dagar och har övervägt att resa hem. Men nu ser det bättre ut", skrev hon i ett annat. 

Enligt Norges idrottsförbund väntas Therese Johaug få sin slutgiltiga dom "inom en månads tid".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.