Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Så här lite har jag inte tränat på länge”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Säsongspremiären slutade i tårar – nu testar Moa Lundgren något nytt:

Träna mindre än någonsin.

– Så lite har jag inte tränat på länge, säger hon.


Här följer du sprinten direkt på SportExpressen

Moa Lundgren petades från A-landslaget inför den här säsongen. I säsongspremiären i Gällivare skulle hon visa att hon fortfarande var att räkna med. I sprinten krokade hon i Maja Dahlqvist och åkte ut i semifinal och i distansloppet slutade hon tia. Drömmen om världscuppremiären i Ruka var över. 

Nu är hon tillsammans med nya klubben Åsarna IK i Bruksvallarna, skådeplats för premiärhelgen i den nationella cupen. På onsdagen stod sprintspecialisten för Åsarna IK:s lunch. 

– Jag lagade kycklingwok med nudlar, jag tror ändå de blev nöjda, säger hon. 

Nya konceptet – träna mindre än någonsin 

I dag kör Lundgren sprinten och hon spänner bågen. 

– Precis som i Gällivare...jag är här för att vinna! Så är det alltid när jag ställer upp, jag vill stå högst upp på pallen, säger hon. 

Vad har du gjort de två senaste veckorna sedan du tävlade i Gällivare? 

– Jag har försökt att lägga band på mig själv, träna så lite som jag klarar av ungefär. 

– Förra veckan tränade jag åtta timmar, så lite har jag inte tränat på länge som. I tisdags körde jag lite fart och då kändes det betydligt bättre. Det är en uppåtgående trend, men om det släppt helt kan jag inte riktigt säga än, men det är en mycket bättre känsla i kroppen nu. 

Förra säsongens självklara mål var VM i Oberstdorf, men Lundgren kom inte upp i den nivå hon önskade och togs inte ut. Just nu, under årets OS-säsong, är det närmaste målet att få åka världscup. 

– Det är absolut så, men det är något som är viktigt, att inte låsa fast mig, att jag måste vara pigg för att åka världscup, men det är lockade. 

– Går det bra i Bruksvallarna så får jag chansen, säger hon. 

Antar att det är en revanschsugen Moa som står på start? 

– Det är det absolut, med hunger i blicken, och klös!

Lundgren kommer att köra både sprinten och distansloppet i Bruksvallarna, som SportExpressen livesänder

– Jag ser fram emot båda tävlingsdagarna, säger hon. 

Togs in på dopingkontroll: ”Märkligt”

Premiärhelgen i Gällivare var Lundgrens första i Åsarnadräkten. På söndagen åkte hon in på tionde plats, slagen med 2.21 minuter av Frida Karlsson. Då plockades hon in på dopingkontroll. 

– Det tyckte jag var riktigt märkligt, det var inte dagen då man skulle kunna tro att jag hade dopat mig. 

– Plocka in tian som gör sitt sämsta lopp någonsin liksom. 

Första tiden i nya klubben har varit bra och hon hyllar klubbledningens agerande under dopingkontrollen, som drog ut på tiden. 

– Jag stod två timmar att få ut 90 milliliter kiss, jag kom tillbaka vid fyra-tiden och de stod fortfarande och väntade, fast det var så långt hem. 

– Det var det som var räddningen i Gällivare, att det var trevlig helg och människorna runtom, gör det lättare när det inget går bra.


Moa Lundgrens ilska efter strulet i Gällivare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.