Pierre Mignerey står och kisar i solskenet intill tävlingsbanan i Lenzerheide, Schweiz.
Tour de ski är bara några timmar bort – men vi har träffats för att prata om något helt annat.
Skidsporten håller nämligen på att förändras.
– Det har varit mycket snack genom åren, men alla beslut har bara skjutits framåt i tiden. ”Vi måste utreda det här ytterligare”, har man förklarat, säger Mignerey och slår ut med armarna.
– Nu känner vi bara… det är dags att ta beslut.
"Är inte seriöst"
Redan i oktober fick vi höra att någonting var på gång.
Internationella skidförbundet (Fis) hade sitt höstmöte i Zürich och där diskuterade man flera kontroversiella förslag – bland annat att införa ”element av skicross” sprintloppen.
Nyheten fick Charlotte Kalla att reagera starkt.
– Jag tycker inte skicross hör hemma inom längdåkning. Det var inte för att åka skicross jag började med det här, sa Kalla.
– Det är inget som intresserar mig.
Calle Halfvarsson var ungefär lika imponerad:
– Det är inte seriöst. Det är ju barngrejer, sånt man kan pyssla med på Kalle Anka Cup. Och det borde de i Fis ju förstå själva. Men uppenbarligen är de inte så smarta.
LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta
Avslöjar förändringarna
Nu har två månader passerat och internationella skidförbundet har spikat ett förslag på ett helt nytt tävlingsupplägg. Målet är att det ska röstas igenom på kongressen i maj, alltså redan om fem månader.
Pierre Mignerey berättar att det i stort handlar om tre avgörande förändringar.
1) Ta bort skiathlon från tävlingsprogrammet och ersätta det med en jaktstart, vilket man testade redan i Toblach för två veckor sen.
2) Stryka klassisk sprint från programmet.
3) …ja, de vill fortfarande ha skicrosselement i fristilssprintarna.
– Det har varit rubriker om skicross, men jag lovar er, det ska inte bli skicross av det här, säger Mignerey.
– Det handlar om att, vid tillfälle, lägga in lite doserade kurvor och några gupp i sprintbanan. Och varför inte något litet hopp också? Om det inte är för svårt, om det passar in i banan.
Han fortsätter:
– Vi vill ha lite mer action och framför allt vill vi ha någonting som ungdomarna kan relatera till. Pratar man med ungdomar ute i skidklubbarna så gillar de att testa på små hopp och annat, leka runt lite. Då gäller det att vi skapar en koppling mellan det som de själva gör och det som de får se på tv, i världscupen.
– Vi tror att den kopplingen är väldigt viktig.
https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183Vill hindra Kläbo-tekniken
Förslaget att lägga ner skiathlon är ganska okontroversiellt. De allra flesta i längdvärlden verkar känna att jaktstart är en bättre tävlingsform.
Men att helt ta bort sprint i klassisk stil? Det väcker starkare känslor.
Enligt Pierre Mignerey har vissa uppfattat förslaget som ett försök att döda den klassiska skidåkningen.
– Men det är precis tvärtom, säger han.
– Utvecklingen i den klassiska sprinten har gått mer och mer mot dubbelstakning – och löpning. Den är redan känd nu, Kläbo-tekniken…
Tekniken går ut på att smälla fast skidorna i snön med kraftiga benrörelser och helt enkelt springa upp för stigningar utefter banan. Norges underbarn Johannes Hösflot Kläbo är överlägsen på just det här.
– Under premiären i Ruka såg vi att fler åkare försökte sig på Kläbo-tekniken och vi var inte särskilt förvånande eftersom vi redan under sommaren sett videos på åkare som sprungit med skidor på gräs. Och det är klart att ungdomarna kommer ta efter det här, de vill ju göra som Kläbo.
LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum
"Måste få in action"
Mignerey tror att det är en fara för den klassiska skidåkningen.
– Jag har ingenting emot Kläbo, men om vi vill bevara den klassiska skidåkningen så måste vi visa upp en bättre bild av den. Då måste vi visa upp diagonalåkning med glidfas – Daniel Rickardsson-stilen.
Kongressen i maj kommer att hållas i Aten, Grekland, och Pierre Mignerey är förberedd på vilda diskussioner. Samtidigt tror han att samtliga förändringar kommer att röstas igenom.
Han hoppas kunna övertyga kongressen att sporten behöver det här.
– Utvecklingen går inte åt rätt håll just nu. Vi måste göra sporten enklare och vi måste få in lite mer action, för att locka publik.
Mignerey flinar.
– Men det viktigaste är att vi tar beslut. Antingen så bestämmer vi oss för att fortsätta med det tävlingsupplägg som vi har nu och lägger alla diskussioner åt sidan, eller så väljer vi en ny inriktning.
– Vi kan inte skjuta det här framför oss något mer, vi måste agera, vi måste ta beslut.