Foto: / APFoto: / AP
 Foto: / AP
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖNFoto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN
 Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Ryska svaret efter svenska protesten

Publicerad

Svenska antidopingkommittén vill att Ryssland ska portas från OS.

Nu har det ryska skidlandslaget svarat på den svenska protesten. 

När McLaren-rapporten briserade avslöjades det hur Ryssland systematiskt dopat sina aktiva i samband med OS i Sotji 2014. Alexander Legkov pekades ut i rapporten, även om hans namn var krypterat. 

Legkov missade VM i Lahtis på grund av dopinganklagelserna, men har fått grönt ljus inför OS i Pyeongchang av idrottens skiljedomstol, CAS. 

Ryska stjärnan kan missa OS

– Han tränar på. Vi är på ett träningsläger i Oberstdorf för tillfället. Hans motivation är riktigt bra, hans form också. Vi försöker vårt bästa varje dag och väntar på den första tävlingen. Jag tror att han kan inleda säsongen lika bra som i fjol, säger Markus Cramer, tränare för det ryska herrlandslaget.

– Ibland är det svårt att behålla fokus. Man försöker att inte tänka på det, och sedan kommer en stor nyhet i medierna. Och då är det inte så lätt. Men nu är vi inställda på att avstängningen tar slut den 31 oktober. 

Legkovs öde hänger dock på att Svensk antidoping inte får sin vilja igenom. I dag gick Riksidrottsförbundets antidopingskommitté samman med 16 andra nationer och riktade ett enhetligt krav mot IOK: Ryssland måste portas från OS i Pyeongchang, som börjar i februari.

"Alla ska få åka"

Cramer är kritisk till protesten, och menar att den kommer att drabba många oskyldiga. 

– Vi hoppas på ett beslut som leder till att hela det ryska laget kan starta. Det är det största som finns i idrotten, ett OS. Så vi hoppas på ett beslut i Rysslands favör, säger Cramer. 

Cramer tror att även många svenska utövare vill se ryska skidåkare i spåren. 

– Jag hoppas att nationer som Sverige hoppas på att ryssarna får delta. De bästa idrottarna ska få åka. Det är viktigt för alla. Jag är faktiskt säker på att även svenskarna vill att ryssarna ska få åka. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag