Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska stjärnorna får inte tävla i Tour de Ski

Alexander LegkovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST

Dopingskandalen har tvingat det ryska längdlandslaget att agera.

Maxim Vylegsjanin och Alexander Legkov stoppas från tävlingarna i Tour de Ski, bekräftar ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe för R Sport.

– De missar Tour de Ski på grund av en tillfällig avstängning, säger Välbe.

Över tusen ryska dopare pekades ut som inblandade i en statssponsrad dopingskandal i den så kallade McLaren-rapporten. På fredagen meddelade Internationella olympiska kommittén att 28 ryssar skulle stängas av. Bland dessa fanns sex ryska längdskidåkare som misstänks ha begått dopingbrott under OS i Sotji 2014, enligt FIS.

Legkov petas från Tour de Ski

Den franska sajten Ski Nordique gick ut med namnen på sex ryska längdåkare: Aleksander Legkov, Maxim Vylegsjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova.

Två namn på listan, Maxim Vylegsjanin och Alexander Legkov, finns inte med i den ryska truppen inför Tour de Ski. Det skriver den ryska nyhetsbyrån R-Sport.

Avslöjades med hjälp av hemliga sifferkoder

Tour de Ski drar i gång den 31 december i Schweiz och avslutas den 8 januari i Italien. Strax innan FIS meddelade att de sex längdskidåkarna hade blivit avstängda kommenterade Rysslands president Vladimir Putin den senaste tidens dopinganklagelser mot Ryssland.

– Vi har aldrig haft ett dopingproblem i Ryssland. Det här är omöjligt och otroligt, sa Putin då.

SportExpressen har tidigare kunnat berätta att Alexander Legkov och Maksim Vylegsjanin – etta och tvåa på femmilen i Sotji – pekats ut som dopade i den omtalade McLaren-rapporten med hjälp av hemliga sifferkoder. Även sprintstjärnan Nikita Kriukov pekades ut i rapporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.