Ryska OS-stjärnorna avslöjas av koderna

Maxim Vylegzjanin (till vänster) Alexander Legkov (i mitten) avlöjas av de hemliga sifferkoderna i McLaren-rapporten.Ilja Tjernousov (till höger) förekommer inte.
Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Darron Cummings / AP
Alexander Legkov tog guld i OS i Sotji på femmilen.
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
Nikita Kriukov tog guld i sprint i Vancouver. I Sotji blev det silver i sprintstafetten.
Foto: Luca Bruno / AP

Hemliga sifferkoder avslöjar längdstjärnorna i den ryska dopingskandalen.

Tre av dem: Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov.

Enligt SportExpressens källor riskerar nu hela det ryska landslaget att stängas av – och därmed missa VM i Lahtis.

– Vi håller på att gå igenom det här just nu, säger Wadas presskontakt Maggie Durant.

Förra torsdagen släppte världens antidopingbyrå Wada del två i den så kallade McLaren-rapporten.

Uppgifterna var omskakande: Totalt tusen ryska idrottsstjärnor misstänktes ha kommit undan med doping. Tolv av dem var medaljörer från OS i Sotji 2014.

Redan då började det spekuleras i om längdåkarna Alexander Legkov och Maksim Vylegsjanin – etta och tvåa på femmilen i Sotji – var inblandade. Och ryktena blev allt mer intensiva efter att både Legkov och Vylegsjanin konsekvent nobbat alla medier under förra helgens världscuptävlingar i Davos.

Nu är det bekräftat.

Båda två pekas ut i bevisningen som McLarens team har offentliggjort. Där finns även en tredje storstjärna med: Nikita Kriukov.

Åkarna är inte namngivna i dokumenten, i stället har de fått varsin sifferkod. Men i bilaga "EDP1154" till McLaren-rapporten står det tydligt vilken sifferkod som är vilken åkare.

Legkov är A0467 (tog guld på femmilen).

Vylegzjanin är A0958 (deltog i både stafetten och sprintstafetten).

Kriukov är A0431 (åkare nummer två i sprintstafetten).


Dokument "EDP1154" som anger de ryska åkarna under Sotji-OS samt vilka distanser de åkt och medaljer de tagit. Exempelvis är Legkov är A0467, Vylegzjanin A0958 och Kriukov A0431. Dokumentet är ett tillägg till McLaren-rapporten.

Och alla de tre ryska stjärnorna finns med på den så kallade ”Sochi Duchess List”.

Den innehåller, enligt McLarens team, de åkare som inför mästerskapen lämnade in rena urinprov – som sen skulle finnas tillgängliga under mästerskapen, ifall de blev dopingtestade och hade förbjudna substanser i kroppen.

Åkarna på den här listan var även de som skulle få ta del av ”Rodtjenkos cocktail” i samband med OS-tävlingarna. Vad den innehöll? Tre olika anabola steroider – metanolen, trenbolon och oxandrolin – blandat med starksprit.


Tillägg "EDP1156" i McLaren-rapporten. Skärmdumpen visar tre inlämnade dopingprov från Alexander Legkov under Sotji-OS. Prov "2890803" visade prov på manipulation.

Vylegzjanins dopingtester under Sotji-OS. Prov "2868240" visar prov på manipulation enligt McLaren-rapporten.

Nikita Kriukovs dopingprov under Sotji-OS. Ur bilaga "EDP1156" från McLaren-rapporten.

Studerar man ”Sochi Duchess List” närmare ser man också att de dopingprover som lämnades in under OS har angetts med en sifferkod. Matchar man de koderna mot dokumenten som visar vilka prover som manipulerades under tävlingarna i Sotji hittar man följande:

# Legkovs prov med nummer 2890803 hade sju misstänkta märken på sig, samt fiberrester på insidan av röret.

# Vylegzjanins prov med nummer 2868240 hade fem misstänkta märken och även där har man hittat fiberrester.

# Det finns dock inga bevis som tyder på att Kriukovs tester skulle ha blivit manipulerade.


Ur bilaga "EDP0902" från McLaren-rapporten. Legkovs prov med nummer 2890803 hade sju misstänkta märken på sig, samt fiberrester på insidan av röret.
Vylegzjanins prov med nummer 2868240 hade fem misstänkta märken och även där har man hittat fiberrester.

När SportExpressen når Wada vill de dock inte bekräfta kopplingen mellan koderna och namnen i rapporten.

– Vi håller på att gå igenom alla tekniska frågor om rapporten, det är vår juridiska avdelning som sköter det. Vi kan inte ge ett svar just nu, säger Maggie Durant som är kontaktperson i frågan.

Går man igenom de interna mejl som finns med i McLaren-rapporten dyker dock Alexander Legkovs namn upp. Det framgår att A0467 testade positivt för den förbjudna substansen budesonid, som finns i flera astmamediciner.

Provet rapporterades dock in som negativt. Och antidopingchef Grigorij Rotjenkov var rejält upprörd.

”Någon här har överdoserat inhalationer, en otrolig mängd. Kolla upp vem det är”, skriver Rotjenkov till en kollega.

I mejlväxlingen kommer det fram att det handlar om Legkov. Och några mejl senare skriver Rodtjenkov: ”De räddade den korkade geten Legkov.”


Rysslands dåvarande antidopingchef Grigorij Rotjenkovs interna mejl till en kollega som redovisas i McLaren-rapporten: ”Någon här har överdoserat inhalationer, en otrolig mängd. Kolla upp vem det är”. Ur bilaga "EDP1155" från McLaren-rapporten.

I mejlväxlingen kommer det fram att det handlar om Legkov. Och några mejl senare skriver Rodtjenkov: ”De räddade den korkade geten Legkov.”

Vad som händer nu? Enligt SportExpressens källor riskerar hela det ryska landslaget att kollektivt stängas av inför VM i Lahtis, som startar den 22 februari.

Det internationella skidförbundet (Fis) diskuterar situationen intensivt för tillfället, men har ännu inte kunnat gå ut med någon information. I ett pressmeddelande kommenterar de bara kortfattat innehållet i McLaren-rapporten: ”Fis är chockat och besviket över innehållet i McLaren-rapporten. Det är en attack mot integriteten och rent spel inom idrotten för alla utövare, speciellt med tanke på att årets säsong är i full gång och viktiga tävlingar väntar.”

Under fredagskvällen är det locket på. "Vi måste hänvisa till våra tidigare uttalanden", skriver en presskontakt från Fis i ett sms.

SportExpressen var i går kväll i kontakt med Sveriges längdchef Johan Sares. Han hade då inte fått någon ny information från Fis.

– Nej, vi har inte fått höra vilka åkare det handlar om eller hur många det egentligen rör sig om.

Hur ser du på hela situationen?

– Man blir ju mörkrädd. När man talar om 1 000 aktiva… det är så många att man har svårt att ta det till sig.

Alexander Legkov har flera gånger om, bland annat på en presskonferens i somras, bedyrat sin oskuld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.