Ryska ilskan: ”Ynkliga lögnare och hycklare”

Marit Björgen jublar över VM-guldet på 10 km klassiskt 2017. Charlotte Kalla tog silver och Astrid Uhrenholdt Jacobsen brons.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jelena Välbe.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Marit Björgen fastnade i ett dopingtest 2017. 

Men efter att ha lämnat en förklaring lades fallet ner - det avslöjar hon i sin nyutgivna bok. 

Ett avslöjande som väcker ilska i Ryssland 

– De är ynkliga lögnare och hycklare, säger programledare Dmitry Guberniev till ryska R Sport.

Efter 18 VM-guld och 8 OS-guld valde den förra skiddrottningen Marit Björgen, 41, att avsluta en framgångsrik skidkarriär år 2018. Men i den nyutgivna boken ”Vinnerhjerte - historien om Marit Björgen” avslöjas en händelse som skulle kunnat förändra bilden av norskan. 

Björgen berättar hur hon blev informerad om att hon lämnat ett positivt dopingprov efter VM i Lahti 2017 - som slutade i guldregn för Björgen. Provet visade den anabola steroiden 19-norandrosteron - som kan utsöndras av noretisteron som finns i en del p-piller. Efter att ha förklarat att hon använt preparatet Primolut-N för att styra sin menscykel så lades fallet ner. 

I Ryssland - som just nu är avstängda från att delta i internationella tävlingar på grund av just doping - väcker fallet reaktioner. 

Ryske landslagschefen Jelena Välbe säger så här:

– Jag är lite chockad över de här nyheterna. Jag har alltid sett henne, och vill fortsätta att se henne som en fantastisk åkare men jag har seriösa frågor till de som bestämmer vad som klassas som doping, säger hon enligt tidningen Nettavisen. 

Lögnare och hycklare

Den ryske programledaren Dmitry Guberniev på den statliga ryska televisionen tar till ännu större ordalag när han får reda på uppgifterna om Björgen. 

– De är ynkliga lögnare och hycklare. Alla får i sig det av misstag, säger han till ryska R Sport  

Vidare skriver Alexander Govorov i R Sport om fallet.

”Den mest framgångsrika skidåkaren i världen är inte rädd för några sanktioner. Och varför skulle hon vara rädd? Förlåten då, förlåten nu”. 

Han menar också att de norska doktorernas förklaring är ”uppenbara lögner” och säger att det vore omöjligt för det norska teamet att inte känna till det. Därutöver tar han upp fallet med den ryske åkaren Sergei Ustyugov som var en av många rena idrottare som inte tilläts tävla i OS i Pyeongchang som en följd av Rysslands historia av doping.  

Det är dubbla standarder”, skriver han och fortsätter:

Den norska skiddrottningen berättar öppet att hon tog doping och får inget för det”.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.