Foto: Trond Tandberg
 Foto: Trond Tandberg

Ryska ilskan mot maskerna: "Sjukt"

Publicerad

SportExpressens avslöjande att det är tillåtet att tävla i gasmasker väckte stor diskussion i skidvärlden.

Nu har även det ryska landslaget gett sig in i debatten.

– Det är helt sjukt, säger tränaren Yuriy Kaminsky till Sport Express.

Det var mitt under Tour de Ski som SportExpressen kunde avslöja att det är fritt fram för längdskidåkare att använda sig av syrgasmasker under tävling. Det finska landslaget har redan köpt in utrustningen och har planer för att börja använda dem under VM i Seefeld 2019.

Främst så skulle maskerna gynna åkarna under sprintstafetter, menade den finska förbundskaptenen Reijo Jylhä.

– En flaska räcker i 15 minuter, så det skulle kunna vara aktuellt i sprintstafett, sa han då.

Beskedet har väckt mycket uppståndelse i skidvärlden, och profiler som Petter Northug, Charlotte Kalla och Gunde Svan har alla uttryckt sig kritiskt till det faktum att syrgasmasker är tillåtna under tävling.

"Förstår det inte"

– Det blir helt fel. Man ska ha stavar och skidor och bara tävla i den utrustningen, sa Petter Northug då.

Nu har även den ryske längdtränaren Yuriy Kaminsky gett sig in i debatten.

– Jag förstår det inte. Det är tillåtet att köra med masker? Det är ju helt sjukt. Men det är inte det första märkliga beslutet från Wadas (internationella anti-dopingbyrån) sida, säger Kaminsky till Sport Express.

"Detta handlar om etik och moral", skriver tidningen i samma intervju där Kaminsky uttalar sig.

– Masken ger en osportslig fördel och förbättrar prestationer. Det gäller inte bara tävlingar, men också i träning. Det gör att finländarna kan träna med en högre hastighet på högre höjd utan att riskera att slita ut kroppen, säger Kaminsky.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag