Ryska ilskan mot Frida: ”Hon måste skärpa sig”

Vi träffade Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson på lägret vid den italienska glaciären Val Senales.
Frida Karlsson är i fokus inför säsongen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Markus Cramer menar att hon måste skärpa sig.
Foto: Tomas Pettersson
Kramer blir intervjuad av SportExpressen i Val Senales.
Foto: Tomas Pettersson
Frida Karlsson menar att hon inte brutit mot några regler.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Julia Belorukova (till höger) är en av världens bästa skidåkare.
Foto: SVEN LINDWALL

VAL SENALES. Internationella skidförbundet (Fis) ökar antalet domare längs banan i årets världscup.

Varför? De vill upptäcka den typen av fulspel som Frida Karlsson anklagas ha sysslat med i fjol.

– Julia Belorukova hade kunnat bli blind där. Frida måste skärpa sig, säger Rysslands tränare Markus Cramer.

– Jag har inte brutit mot några regler, svarar Frida Karlsson.

Flera av världens främsta skidåkare är just nu på plats vid den italienska glaciären Val Senales för att ladda inför den nya säsongen. Men känslorna från den förra säsongen har fortfarande inte riktigt svalnat.

När SportExpressen träffar Rysslands tränare Markus Cramer kommer vi snabbt in på en uppmärksammad händelse från världscupavslutningen i Quebec.

Ryskan Julia Belorukova svingade staven mot Sveriges supertalang Frida Karlsson – och blev diskad.

– Problemet är att varken juryn eller tv-tittarna såg vad Frida Karlsson gjorde mot Belorukova, säger Cramer och skakar på huvudet.

– Belorukova blev träffad av Fridas stav två gånger. Ena gången träffade staven mot halsen, andra gången mot ögat. Som tur var hade hon glasögon på sig, annars hade hon ju kunnat bli blind! Det var därför hon blev så arg.

Det är ändå inte okej att svinga med staven som Belorukova gjorde?

– Nej, så klart. Men båda två gjorde misstag här, trots det var det bara en som blev straffad. Frida borde också ha blivit diskad, tycker jag.

Skidförbundet agerar efter kritiken

Markus Cramer, som är tysk men har jobbat i det ryska landslaget i flera år, berättar att han har haft ett samtal med Belorukova angående det som hände i Quebec.

– Ja, jag har sagt till Julia att det inte var okej att reagera på det där sättet, oavsett vad Frida Karlsson hade gjort. Och jag hoppas att de svenska ledarna har pratat med Frida också, säger Cramer.

– Jag förstår att hon är ung och att det var hennes första säsong i världscupen, mycket var nytt. Men hon måste faktiskt skärpa sig och tänka på att det är andra åkare runtom henne också. Hon kan inte vifta med stavarna så där.

SLAGET. Julia Belorukova slog till Frida Karlsson mitt under sprinten i Quebec. Enligt tränaren Markus Cramer var det en revansch efter att Frida Karlsson träffat henne i ansiktet med staven.

Efter säsongen har Cramer och det ryska landslaget varit i kontakt med det internationella skidförbundet (Fis) för att prata om situationen. Ett av beskeden de har fått är att Fis kommer ha fler domare ute vid banorna i vinter, framför allt i sprint, för att kunna uppfatta allting som händer i loppen.

– Det är ett bra steg, säger Markus Cramer.

– Det räcker inte att sitta och titta på tv-bilderna, de måste vara ute där och se allt. Ibland händer det saker utanför bild och ibland är det förklaringen till något som händer senare i loppet, som i det här fallet med Frida Karlsson och Belorukova.

Svaret från Frida Karlsson

Frida Karlsson håller inte med Markus Cramer om att hon borde ha blivit diskad. Hon tycker att han överreagerar.

– Jag kan inte säga att jag brutit mot några regler, för det har jag inte gjort, säger Karlsson när vi träffar henne vid Sveriges hotell i Val Senales.

Hon fortsätter:

– Sen är det klart att man kan se över tekniken. Men jag tror inte att jag har någon speciell teknik? Belorukova kanske bara åkte nära mig eller så blev det en dålig vinkel. Jag vet inte, det är svårt för mig att hålla koll bakåt...

Sveriges tränare Magnus Ingesson suckar när han får höra vad Cramer sagt. Enligt honom har landslaget inte haft något speciellt snack med Frida Karlsson efter det som inträffade i Quebec, för det behövs inte.

– Nej, det där är ingenting som jag lägger någon energi på, säger Ingesson.


LÄS MER: Nathalie von Siebenthal lägger av – på grund av Johaug 

LÄS MER: Charlotte Kalla mer omskriven än Zlatan: ”Överraskad”

LÄS MER: Doktor Doping gripen i Österrike: ”Det är bara sorligt” 


Senaste nytt om läget i landslaget

Nedräkningen inför längdsäsongen har börjat, Tomas Pettersson och Ludvig Holmberg befinner sig just nu i Italien för att ta tempen på de svenska damerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.