Foto: Pedersen, TerjeFoto: Pedersen, Terje
 Foto: Pedersen, Terje
Foto: Claudio Onorati / Epa / TtFoto: Claudio Onorati / Epa / Tt
 Foto: Claudio Onorati / Epa / Tt
Jelena Välbe. Foto: Arne ForsellJelena Välbe. Foto: Arne Forsell
Jelena Välbe. Foto: Arne Forsell

Ryska attacken mot de norska skidåkarna

Publicerad

Norge dominerade under Tour de ski.

Samtidigt stod den ryska pampen Jelena Välbe vid sidan om – och kokade.

Allra argast var hon på Martin Johnsrud Sundby.

– Sjuka människor borde inte vara med, säger Välbe till den ryska tidningen Izvestia.

För en vecka sen satte vi punkt för Tour de ski 2016. Och precis som väntat var det Norges åkare som var allra vassast.

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng var etta, tvåa och trea på damsidan. På herrsidan var Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh etta och tvåa.

Ryssland fick visserligen in Sergej Ustjugov som trea i herrtävlingen, men den tidigare storstjärnan Jelena Välbe – som nu är landslagschef – var allt annat än nöjd.

"Det är oroande"

I en intervju med den ryska tidningen Izvetsia går hon nu till attack mot Norge.

– Norges framgångar är irriterande för det är ett lag med astmatiker, säger Välbe enligt den norska sajten Langrenn.com.

– Men så länge som det här är tillåtet så kan vi inte göra något. Personligen kan jag inte förstå vilken astma det är man har, om man kan åka skidor så fort.

Framför allt störde hon sig på Martin Johnsrud Sundbys framgångar.

– Han berättade nyligen att han fick dåliga resultat i Oberstdorf på grund av vädret. Han hade problem med andningen och blev tvungen att ta kraftig medicin, säger Välbe och fortsätter:

– Det menar vi är nonsens. Om en person har så stora problem och ändå åker så bra, vad hade då hänt om han varit frisk? Jag menar att sjuka människor inte borde vara med.

– Det här att norska åkare får medicinering i ung ålder är oroande...

"Inte prestationshöjande"

Martin Johnsrud Sundby lider mycket riktigt av astma, precis som många andra åkare i världseliten. Och han får medicin för sina problem, precis som många andra åkare i världseliten.

Sveriges landslagsläkare Per "Pliggen" Andersson förklarar:

– När vi ger mediciner till våra aktiva så handlar det om att de har en diagnos som är behandlingsbar. Om vi tittar på astma så är det en behandling som gör att våra aktiva ska kunna bedriva träning och tävling under samma förutsättningar som de som inte har astma.

– Det här är inte någonting prestationshöjande. Inte överhuvudtaget. Det handlar om att man ska få likvärdiga förutsättningar.

Och alla de astmamediciner som är godkända tar bara upp en till normalnivå?

– Ja, precis. Dessutom finns det studier som visar att friska som tar astmamedicin inte får någon positiv effekt av det. Det har också gjort att man har plockat bort i princip alla astmapreparat från dopinglistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag