Natalja Neprjajeva. Foto: MARKKU ULANDER / AP TT NYHETSBYRÅNNatalja Neprjajeva. Foto: MARKKU ULANDER / AP TT NYHETSBYRÅN
Natalja Neprjajeva. Foto: MARKKU ULANDER / AP TT NYHETSBYRÅN
Natalja Neprjajeva, Krista Pärmäkoski och Marit Björgen. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNatalja Neprjajeva, Krista Pärmäkoski och Marit Björgen. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Natalja Neprjajeva, Krista Pärmäkoski och Marit Björgen. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska utspelet i doping- debatten: ”Inte ensam”

Publicerad

Krista Pärmäkoski hade dispens att använda ett förbjudet preparat under OS i Pyeongchang.

Hon är en av flera enligt den ryska stjärnan Natalja Neprjajeva.

– Jag vill berätta att hon inte är ensam, säger Neprjajeva till ryska Openski

OS är över. Men efter mästerskapet har en debatt tagit fart. Den om så kallade TUEs (Therapeutic Use Exemption). En TUE är en dispens för att använda sig av preparat som egentligen är dopingklassade. 

Det började med att norska TV2 rapporterade att tre norska idrottsstjärnor hade fått TUE under OS i Sotji 2014 samt OS i Rio de Janeiro 2016. En i Rio och två i Sotji.  

Pärmäkoski tävlade med preparat

Det följdes upp med att finländska IltaSanomat kunde avslöja att landets längdskidåkningsstjärna Krista Pärmäkoski hade dispens för en TUE under OS i Pyeongchang som slutade med tre medaljer (ett silver och två brons) för henne. 

– Det finns medicinskt motiverade skäl till det här. Om en idrottare inte skulle använda de här preparaten skulle de äventyra sin hälsa. Ett kriterium för att få den här dispensen är att läkemedlet inte ger idrottaren en fördel mot de andra, säger Maarit Valtonen, som arbetar för Finlands Olympiska Kommitté. 

Neprjajeva: ”Kan tävla ärligt mot de som har avvikelser”

En av hennes rivaler under OS, ryskan Natalja Neprjajeva, menar att Pärmäkoski bara var en av flera av hennes motståndare under OS som använde sig av TUE. 

– Jag vill berätta att hon inte är ensam. Hälften har alla har nån sjukdom... Men jag vill inte gå in på detaljer gällande det här. Jag kan bara säga att jag inte lider av något som kan leda till spekulationer. Jag är frisk och jag är väldigt glad att jag kan kämpa ärligt även med de som har avvikelser, säger hon till ryska Openski

Neprjajeva tävlade för OAR (Olympic Athletes of Russia) under OS då Ryssland var avstängda på grund av den dopingskandal i landet som avslöjats. Hon tog brons i stafetten. 

Ett exempel på ett TUE är dispens för att använda dopingklassad astmamedicin, vilket inte är helt ovanligt inom längdskidåkningen.

 

LÄS MER: Svenska skidprofilens ilska: ”Pissar på volontärer” 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag