Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryska utspelet i doping- debatten: ”Inte ensam”

Natalja Neprjajeva. Foto: MARKKU ULANDER / AP TT NYHETSBYRÅN
Natalja Neprjajeva, Krista Pärmäkoski och Marit Björgen. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krista Pärmäkoski hade dispens att använda ett förbjudet preparat under OS i Pyeongchang.

Hon är en av flera enligt den ryska stjärnan Natalja Neprjajeva.

– Jag vill berätta att hon inte är ensam, säger Neprjajeva till ryska Openski

OS är över. Men efter mästerskapet har en debatt tagit fart. Den om så kallade TUEs (Therapeutic Use Exemption). En TUE är en dispens för att använda sig av preparat som egentligen är dopingklassade. 

Det började med att norska TV2 rapporterade att tre norska idrottsstjärnor hade fått TUE under OS i Sotji 2014 samt OS i Rio de Janeiro 2016. En i Rio och två i Sotji.  

Pärmäkoski tävlade med preparat

Det följdes upp med att finländska IltaSanomat kunde avslöja att landets längdskidåkningsstjärna Krista Pärmäkoski hade dispens för en TUE under OS i Pyeongchang som slutade med tre medaljer (ett silver och två brons) för henne. 

– Det finns medicinskt motiverade skäl till det här. Om en idrottare inte skulle använda de här preparaten skulle de äventyra sin hälsa. Ett kriterium för att få den här dispensen är att läkemedlet inte ger idrottaren en fördel mot de andra, säger Maarit Valtonen, som arbetar för Finlands Olympiska Kommitté. 

Neprjajeva: ”Kan tävla ärligt mot de som har avvikelser”

En av hennes rivaler under OS, ryskan Natalja Neprjajeva, menar att Pärmäkoski bara var en av flera av hennes motståndare under OS som använde sig av TUE. 

– Jag vill berätta att hon inte är ensam. Hälften har alla har nån sjukdom... Men jag vill inte gå in på detaljer gällande det här. Jag kan bara säga att jag inte lider av något som kan leda till spekulationer. Jag är frisk och jag är väldigt glad att jag kan kämpa ärligt även med de som har avvikelser, säger hon till ryska Openski

Neprjajeva tävlade för OAR (Olympic Athletes of Russia) under OS då Ryssland var avstängda på grund av den dopingskandal i landet som avslöjats. Hon tog brons i stafetten. 

Ett exempel på ett TUE är dispens för att använda dopingklassad astmamedicin, vilket inte är helt ovanligt inom längdskidåkningen.

 

LÄS MER: Svenska skidprofilens ilska: ”Pissar på volontärer” 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!