Maria Rydqvist. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅNMaria Rydqvist. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Maria Rydqvist.  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Therese Johaug. Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNTherese Johaug. Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug. Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Björn Ferry. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅNBjörn Ferry. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Björn Ferry.  Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Rydqvist: Vi vågar inte säga att vi har astma

Publicerad

Sällan möter jag som idrottare en sådan rädsla för att uttala sig som då det kommer till dopingfall och dopinganklagelser. Aldrig blir ett ämne så känsligt, så fruktat och så fyllt av slitningar.

Är jag för hård riskerar jag att vara fördömande eller rent av kränkande.

Är jag för mild tar jag för lätt på saken och riskerar närmast att själv misstänkliggöras.

I år har dopingdebatten blivit så skruvad att folk inte längre skiljer på vilken typ av fall det är vi pratar om. Är det planlagd doping finansierad av statligt system, ett ödesdigert misstag, eller mediciner som idrottare måste ta för att ens kunna vara med?

Debatten blir till slut så sned att astmamedicin och doping snart har fått ett likhetstecken mellan sig. Synen på astmamedicin har blivit så tabubelagd att den som lider av astma inte längre vågar berätta om det. Kan någon till och med tro att jag fejkar, och brukar astmamedicin i annat syfte?

Doping som doping heter det.

Fusk som fusk.

Men vänta. Först måste vi väl ändå ta reda på om det verkligen handlar om doping.

Först måste vi väl ha fakta och bevis, och därefter kan vi utforma våra domar.

 

Höstens debatt har fått astmatiker att snart misstänkliggöras enbart för diagnosen.

Frågan är om jag ens vågar ta fram min inhalator innan start eller om enbart det kan skapa associationer till fusk.

Astmamedicin har gått från att vara vilken medicin som helst, till att bli den odelbara mirakelkuren. Pulmecort dämpar inte längre bara inflammationen i luftrören till en normal frisk persons nivå, utan har plötsligt blivit både muskeluppbyggande och en mirakelkur mot sjukdomar som skidåkare drabbas av. En medicin som inte alls finns med på dopinglistan har ändå blivit ett sätt att dopa sig.

I alla om vi ska tro utan att veta.

I alla fall om vi bara vill hitta något att rikta våra fördomar mot.

Jag vet att jag sagt någon gång att ifall Therese Johaug eller Marit Björgen skulle åka fast för doping, så skulle jag lägga av. Chocken och besvikelsen skulle bli för stor. Alla uppfattningar och trovärdighet som med ens skulle sättas ur spel.

Så kom det där osannolika samtalet i höstas. Reportern som avslöjade den stora nyheten som fick allt annat den dagen att fråntas uppmärksamhet.

 

Samtalsämnet som tog fokus från allt det sportsliga vi gjorde under flera månader.

Tvivlet jag stundtals fick även själv om historien verkligen gick ihop.

Och så den totala orimligheten i att hon faktiskt skulle ha dopat sig medvetet.

Det som i våra svenska idrottares ögon bara inte fanns på kartan.

Hur en idrottare som man tror har samma värderingar skulle vara beredd att sätta allt på spel.

I samhället där dopingfusk anses lika omoraliskt som det mest kriminella och där en avslöjad idrottare får heder och trovärdighet förstörd för resten av sitt liv.

Varje opinionsundersökning förbluffar mig. Liksom människors fördömande.

Slutsatser bortom all rimlighet. Misstankar helt utan sans och balans.

 

 

LÄS MER: Norska dopingattacken på Sverige: "Ett nackskott"

 

 

Att de största konkurrenterna av dem alla Charlotte Kalla och Marit Björgen visar sympati säger väl oss egentligen allt? De som verkligen är de som kommer att möta Johaug i spåren. De som ska kämpa om samma medaljer och konkurrera om samma segrar.

De som verkligen borde ha störst insikt och känna till saken bäst.

Vi kan efter McLaren-rapporten anta att det har pågått systematisk doping i Ryssland under en längre tid. Men vi kan inte anta att det någonsin pågått i Norge utan några som helst bevis.

Tänjandet av astmamedicinering i Norge är givetvis inte okej. Att bruka mediciner till friska idrottare är att tänja på våra etiska gränser. Men att Norge skulle syssla med systematisk doping är och förblir likafullt orimligt.

 

Folk kan vara skoningslösa i sitt dömande vissa gånger. Många som aldrig ens satt sin fot på en idrottstävling och knappt vet vad tävlingsidrott går ut på.

När enskilda personer får på tok för stort inflytande i media, trots att de saknar både bevis och belägg tycker jag därför det är ganska dystert. När vi knappt längre vågar tala om att vi har astma eller när personer som Björn Ferry gör uttalanden om att all medicinering av idrottare ska förbjudas har synen på skidåkning och astma hamnat odelat snett.

 

 

LÄS MER: Charlotte Kallas vän "försvann": Jag saknar Anna


 

Men låt oss faktiskt ta reda på vad som verkligen är doping innan vi avger våra domar. Och låt oss slippa professionella skribenter likt Hasse Svens, som med sina vaga slutsatser svävar i det blå.

Relaterade ämnen
Maria Rydqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag