Det svenska herrstafettlaget från VM 2017. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNDet svenska herrstafettlaget från VM 2017. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Det svenska herrstafettlaget från VM 2017.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Niklas Jonsson under tiden som aktiv. Foto: ANDREAS HILLLERGREN / BILDBYRÅNNiklas Jonsson under tiden som aktiv. Foto: ANDREAS HILLLERGREN / BILDBYRÅN
Niklas Jonsson under tiden som aktiv. Foto: ANDREAS HILLLERGREN / BILDBYRÅN

Röstkuppen i dag: ”Vi blir tagna på sängen”

Publicerad

COSTA NAVARINO. En klassiker i skidhistorien blir aldrig mer som förr.

Efter överraskande röstkupp under Fis-kongressen i Grekland förändrar nu herrstafetten markant.

– Vi blev tagna på sängen, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i längdkommittén.

Under den pågående kongressen för Internationella skidförbundet (Fis) i grekiska Costa Navarino har det mesta fokuset legat på framtiden för den klassiska stilen.

Det talades till och med om att slopa den helt.

Men efter det fyra långa mötet med längdkommittén står det klart att den klassiska stilen lever vidare som förut.

I stället blev det en helt annan fråga som dominerade eftersnacket.

Norge och Sverige utröstade

Under mötet lyftes frågan om att förändra distanserna för herrstafetten i VM och OS. Den distans som i alla år haft flest tv-tittare.

Tidigare har stafetten alltid avgjort i form av 4 x 10 kilometer. Men nu röstades plötsligt igenom ett förslag att korta distanserna till bara 7,5 kilometer i fortsättning.

Förslaget vann med röstsiffrorna 9-6.

– Jag var orolig inför många beslut i dag. Men inte det här. Men... vi blev tagna på sängen, säger Niklas Jonsson.

"Vi" innebär inte bara Sverige. Även övriga stora nationer som Norge, Finland, Ryssland, Tyskland och Schweiz röstade för att behålla stafetten i befintlig form.

– Ja, vi blev alla förvånade, säger Niklas Jonsson.

 

LÄS MER: Kläbo räddas av Sverige

Grip: ”Tråkigt”

Men de små nationerna gick samman och röstade bort jättarna i skidvärlden.

– Det här är ju sånt som kan hända när varje nation har en röst. Men det är så det här systemet fungerar, konstaterar svenske förbundskaptenen Rikard Grip.

Vad tycker du om beslutet?

–  Att det är tråkigt att man nu ska förändra en sån traditionsstark distans. Jag hade gärna haft den kvar.

En tröst är möjligen att man inte hinner genomföra förändringen till vinterns VM i Seefeld. Först VM:et därefter börjar de nya distanserna gälla på internationella mästerskap.

 

LÄS MER: Så var världscupen i längdskidor – vinnare och svenska placeringar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag