Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskerar hårt straff – efter orden i intervjun

Här erkänner Novak sitt spel.
Max Novak riskerar avstängning efter sin segerintervju.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Max Novak vann fredagens lopp i Bruksvallarna.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

BRUKSVALLARNA. Max Novak, 24, utreds för otillåten vadhållning efter sin segerintervju i Bruksvallarna.

Vilket straff han riskerar?

Regelverket hos internationella skidförbundet (Fis) är tydligt: Om Novak anses vara skyldig ska han stängas av i minst tre månader.

– Vi kommer föra en dialog med Fis i det här ärendet, säger Jakob Uddeholt som är ”integrity officer” på Riksidrottsförbundet.


LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium: ”Missa inte!” 

Det var inte många som nämnde Max Novak som en av favoriterna inför herrarnas 15 kilometer klassiskt under premiärhelgen i Bruksvallarna. Men när loppet väl startade kunde ingen matcha 24-åringen från Offerdals SK.

Han tog hem segern – och väckte sen uppståndelse med sin segerintervju.

– Jag spelade ju på William (Poromaa) i går att han skulle vinna loppet. Så det är ju lite trist att man torskade det - men det får det väl vara värt, sa Novak till SportExpressen.

Kort därpå rapporterade Radiosporten att Novak brutit mot reglerna när han spelat på ett lopp som han själv deltagit i.

Men ingen visste vilka konsekvenserna kunde bli.

– Vi har aldrig varit med om det här tidigare. Vi har ställt frågan till Fis nu och det är där bollen ligger, säger Ludvig Remb som är tävlingskoordinator på skidförbundet och dessutom satt med i juryn i Bruksvallarna.

Längdchefen Daniel Fåhraeus:

– Vi kände att vi måste agera, även om vi förstår att han inte gjort det här medvetet. Därför har vi skickat vidare det här till Fis.

”Visste inte om reglerna”

Riksidrottsförbundet (RF) har också kopplats in i ärendet. Men även de vill ha svar från Fis innan ärendet kan tas vidare.

– Vi arbetar i det här ärendet stöttande mot Svenska skidförbundet. Det är skidförbundet som i första hand är ansvariga för bestraffningsärendet, säger Jakob Uddeholt, som är ”integrity officer” på RF, när SportExpressen når honom.

– Vi kommer tillsammans med Fis att reda ut hur regelverken förhåller sig till varandra. Klart är att båda reglerar otillåten vadhållning. Svenska skidförbundet avvaktar nu att Fis ska återkomma i ärendet.

Fis regelverk finns dock publicerat på deras hemsida. Och där är de tydliga med vad som gäller när en aktiv har spelat på lopp som de själva deltar i: Det är ett regelbrott.

Straffet för det?

”Om förhörsgruppen beslutar att en aktiv har begått ett regelbrott har de rätt att besluta om en avstängning på minst tre månader och som mest livstid”, skriver Fis i sitt regelverk.

Utdrag från Fis regelverk.
Regelboken från Fis.

Han riskerar dock inte att bli av med sin seger i Bruksvallarna.

– Från tre månader till livstid? Det låter hårt. Jag hade inte koll på det, säger Ludvig Remb.

Max Novak själv:

– Jag visste inte om reglerna så jag har absolut ingen aning om konsekvenserna. Vi får se om det dyker upp något.

Precis som SportExpressen tidigare rapporterat är Max Novak högaktuell för Sveriges trupp till världscuptävlingarna i Ruka nästa helg. Skulle han inte bli uttagen dit är hans nästa planerade tävling den 14 januari, när långloppscupen Visma Ski Classics inleds.


LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Sveriges 10 största skidtalanger: ”Är ett muskelberg”

LÄS MER: Betyg åkare för åkare – så bra är Sverige och Norge 

Skidsnack: Svahns passning efter
 missen: ”Är du orolig?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.