Rickard Olsson. Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSENRickard Olsson. Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Rickard Olsson. Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSENFoto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
 Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Rickard Olsson petas från Vasaloppet

Publicerad

Rickard Olsson petas från Vasaloppet.

"Den åkande reportern" berättar själv på Twitter att han inte deltar i SVT-produktionen av årets lopp.

"Jag är jätteledsen för det", skriver Olsson på Twitter.

– Vi vill testa något nytt som vi också hoppas kan bli bra, säger Erika Christensson, projektledare för SVT:s sändningar från Vasaloppet.

Programledaren Rickard Olsson har jobbat med Vasaloppet i flera år. Just rollen som "åkande reporter" har gjort honom populär bland tv-tittarna.

Olsson har rapporterat direkt från spåret, när han genomför det nio mil långa klassiska skidloppet.

"SVT har plockat bort mig"

Men det här året får han inte vara med i SVT:s produktion av Vasaloppet.

"SVT har plockat bort mig från Vasaloppet. Å, ja, jag är jätteledsen för det", skriver Rickard Olsson själv på Twitter.

49-åringen skriver att han inte har fått någon förklaring till att SVT valt bort honom. "Ingen förklaring till varför fick jag heller! Väldigt väldigt dåligt . Å jag är fortfarande ledsen", skriver han på Twitter.

När han får reaktioner från Twitter-följare skriver han: "Jag är lika förvånad/ledsen, själv" och tillägger att "nya producenter vill skapa eget nytt".

Han beskriver sina känslor så här: "Repet drogs tight i år, runt strupen faktiskt! Å allt vore ok om man fick veta VARFÖR."

Rickard Olsson bekräftar på sms för SportExpressen att det stämmer att han blivit petad.

SVT vill testa nytt

Erika Christensson, som är projektledare för SVT:s sändningar från Vasaloppet bekräftar att Olsson inte kommer att vara en del av kanalens sändningar under Vasaloppet.

– Rickard har gjort det här i några år nu och han är jätteomtyckt, duktig i rollen som åkande reporter och en publikfavorit i sändningen. Men vi utvecklar hela tiden våra program, så nu hart vi valt att titta på den här rollen och bestämt oss för att vi ska testa lite nya lösningar. Så det är därför vi gör så här, vi vill testa annat, säger hon.

Men om ni nu tycker att han är så bra och han är så populär. Är det inte lite riskfyllt att peta honom då?

– Så kan man se det, för varje ny grej man testar så har man ingen facit för hur det kommer tas emot. Men vi vill testa något nytt som vi också hoppas kan bli bra, så det är därför vi har tagit det här beslutet. Vi hoppas kunna erbjuda andra lösningar som publiken kan uppskatta.

"Vill inte recensera hans känslor"

Rickard säger själv att han är förvånad och ledsen över beslutet. Hur har er kontakt med honom sett ut?

– Jag har haft mycket kontakt med Rickard under hösten, jul och så där jag har förklarat varför vi väljer att göra så här. Så vi har haft mycket kontakt.

Känner du att ni har skött det schysst och proffsigt gentemot honom?

– Ja, vi har meddelat det och haft en dialog kring hur vi tänker.

Han säger ju trots det att han är ledsen, förstår du det?

– Jag vill inte kommentera en annan persons känslor, det känns inte rätt att göra det. Om han är ledsen för att han inte kommer göra det här jobbet i år så beklagar jag det. Men jag kan inte recensera hans känslor.

Vad blir det för förändringar i sändningen?

– Vi kommer meddela det nu ett tag innan Vasaloppet, så jag kan inte säga något nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag