Per Elofsson förstår längdlandslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Per Elofsson förstår längdlandslaget. Foto: Nils Petter Nilsson

RF skyller kritiken på misstag och okunskap

Publicerad

Svenska längdlandslaget kritiserade Riksidrottsförbundet (RF) för att de avråder idrottare från att äta kosttillskott. Per Elofsson förstår argumenten.

– Det kan vara skillnaden på medalj och en tionedeplats, säger Per Elofsson till SportExpressen.

Men nu slår RF ifrån sig kritiken.

– Det handlar om ett misstag och okunskap, säger Liselotte Ohlsson, chef för elitidrottsstöd.

RF svarar nu på kritiken i en debattartikel i Expressen från längdlandslaget, med förbundskaptenen Rikard Grip och längdchefen Johan Sares i spetsen. Enligt Liselotte Ohlsson handlar det ett misstag.

– Vi kan konstatera att det är ett misstag och det kanske beror på okunskap om vad som står i vår kostpolicy som skidförbundet hänvisar till. Det de själva hänvisar till är det vi står för och det vi står för är ju inte det som står i artikeln, säger hon.

En som kan förstå landslagets argument till varför RF borde se över sin avrådan är Per Elofsson som använde sig av sportdrycker och återhämtningsdrycker efter träningarna när han tillhörde världseliten.

– Det handlar om när du ligger på den extrema träningsnivå som du gör som längdskidåkare utsätter du inte bara kroppen muskulärt utan även neurologiskt och du förbränner extremt mycket energi och det blir extrema belastningar på alla system, säger Per Elofsson.

"Kan vara frågan om medaljer"

Precis som Falk och Sares är Elofsson inne på att kosttillskott kan vara skillnaden på framgång och misslyckande för en skidåkare på högsta nivå.

– Det är små marginaler. Om du stärker kroppens immunförsvar såg gör det mycket i slutändan om du undviker den där förkylningen och det kan vara frågan om medaljer eller en tiondeplats, säger han.

"Kan vara farligt"

Samtidigt som han förstår längdlandslaget kan Elofsson även förstå RF:s avrådan för att som idrottare vara på den säkra sidan och undvika att få i sig dopingklassade preparat av misstag.

– Man ska vara observant i vad man stoppar i sig och det kan vara helt avgörande om du är elitsatsande. Råkar du få i dig ett ämne du inte har någon aning om kan du sätta din karriär på spel och framför allt kan det vara farligt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag