Herrarnas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / TtHerrarnas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
Herrarnas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
Damernas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / TtDamernas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
Damernas prispall efter jaktstarten Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt

Reglerna kan ändras – efter ilskan från åkarna

Publicerad

LENZERHEIDE. Bonussekunderna väcker stor ilska i Tour de ski.

Flera toppåkare kräver förändring.

Och nu öppnar det internationella skidförbundet för att se över regelverket.

– Vi kommer helt klart att prata om det här, säger tävlingsdirektören Pierre Mignerey.

Dag tre av Tour de ski är över.

Vi fick se Martin Johnsrud Sundby ta en väntad seger i herrarnas 10 kilometer långa jaktstart.

Vi fick se Ingvild Flugstad Östberg chocka alla genom att knocka Therese Johaug i damloppet över 5 kilometer.

Och vi fick höra en rad åkare spy galla över bonussekunderna som haglar i Tour de ski.

"Dödar hela idrotten"

Kritiken började redan under lördag kväll, när den franske stjärnan Maurice Manificat dundrade på Twitter: "Så här dödar man Tour de ski. Skitbonussekunder. Korkad grej!"

Efter söndagens tävlingar bara fortsatte det.

SportExpressen har pratat med en rad av världens toppåkare och i princip alla är av samma åsikt: Det här är inte bra.

– Man kan vinna Tour de ski bara tack vare bonussekunder, säger Dario Cologna.

– För spänningen i tävlingen är det här inte optimalt. Det är för mycket. Och vi borde bevara lite av den gamla längdskidåkningen. Det kanske vore bra om man även måste vara snabb i loppen med individuella starter, inte bara i masstarter och sprint...

 

"Blir speciellt nu"

Till och med Martin Johnsrud Sundby, som går mot en överlägsen totalseger tack vare just bonussekunderna, är kritisk.

– Det här blir en mindre spännande tour än vad man hade kunnat önska sig och det borde man se över. Att justera bonussekundssystemet är kanske en bra idé. Jag menar, när jag går ut med en minut och 20 sekunders försprång och får 15 sekunder i bonus för att vara först i mål… då är det lite ologiskt.

Och ja, det kan mycket väl komma att bli förändring.

Pierre Mignerey, tävlingdirektör på internationella skidförbundet, berättar att systemet med bonussekunder kommer att ses över efter Tour de ski.

– Vi kommer att gå igenom allting efter säsongen. Och vi kommer att titta på det här, så klart, säger Mignerey.

– Det blir speciellt just nu, när Sundby och Therese Johaug åker som de gör. Till exempel så blev det väldigt mycket bonussekunder i går. Men samtidigt – om någon har en dålig dag så hjälper bonussekunderna andra åkare att komma ikapp.

– Det är en svår situation. Men vi kommer att prata om det här, helt klart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag