"Reglerna gäller även
för söta, rara norskor"

Therese Johaug.
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Åke Andrén-Sandberg.
Foto: Sara Strandlund

Therese Johaug är avstängd i tretton månader efter att ha fått sin dom i går.

Norskan var missnöjd, men dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg anser att den norska skidstjärnan har haft tur.

– Normalstraffet ska vara fyra år, säger han till SVT.

I fjol kom Antidoping Norge med en straffrekommendation i fallet Therese Johaug. Deras rekommendation var att skidstjärnan skulle stänas av i 14 månader för att ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Men det slutgiltiga avgörandet vilade hos domsutvalet, en gren i det norska idrottsförbundet.

Och i går kom domen: Therese Johaug straff förkortas till 13 månaders lång avstängning.

– Det känns ändå fel att jag ska få tretton månaders avstängning för att ha använt en läppsalva, sa Johaug i ett pressmeddelande.

"Kommit lindrigt undan"

Men Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert RF:s Dopingkommission, anser att Johaug har haft tur och borde fått ett hårdare straff med längre avstängning.

– Johaug har sluppit väldigt lindrigt undan. Normalstraffet ska vara fyra år sedan två år tillbaka och sedan kan man sätta ner det till två år men det ska till väldigt starka skäl för att sätta ner det så långt som till 13 månader, säger han till SVT.

Andrén-Sandberg menar att den norska instansen har trott på vad Johaug och läkarna sagt i förhör. Domen grundar sig i vad de har sagt om saken, men att norskans "söta uppsyn" kan ha spelat in, skriver SVT.

Utesluter inte att Wada överklagar

– Då ska man tänka på att reglerna gäller för alla och då har hon kommit lindrigt undan. Reglerna gäller ju för stora, starka, fula och dumma tyngdlyftare från länder som vi inte tycker om - lika väl som söta snälla rara norska skidåkare. Då kan man inte komma lägre ner tror jag, säger han.

Andrén-Sandberg utesluter inte att Wada överklagar domen till Cas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.