Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeln kan ändras – efter heta debatten

Therese Johaug vill slopa Norges regel om simulerad höghöjd.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Svenska idrottare får redan träna i höghöjdskammare.
Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.
Sveriges längdåkare ska använda kammaren i Östersund i sommar.
Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

En norsk regel stoppar Therese Johaug och hennes landslagskompisar att träna i simulerad höghöjd.

Men nu ser regeln ut att skrotas – efter en infekterad debatt.

– Jag förstår att de vill få bort förbudet, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Han berättar samtidigt att Sveriges längdstjärnor kommer att kliva in i en höghöjdskammare redan i sommar.

Vad simulerad höghöjd är? Ett komplement till naturlig höghöjd.

I stället för att åka på träningsläger i Alperna kan du till exempel ha ett höghöjdshus hemma, som Per Elofsson hade på sin tid. Där låg han och läste tidningen samtidigt som den syrefattiga luften fick kroppen att producera fler röda blodkroppar. Eller så kan du sova i ett höghöjdstält, som löparen David Nilsson experimenterat med på senare år.

Det här är förbjudet i Norge och har varit så ända sen 2003. Det anses vara oetiskt.

Men nu är regeln på väg att skrotas.

Inför OS i Peking i vinter, som avgörs 1 600-1 700 meter över havet, har allt fler röster höjts om att simulerad höghöjd borde tillåtas i Norge.

– Jag ställer mig frågande till varför andra utövare får göra det här, men inte vi i Norge, säger Therese Johaug i en intervju med Nettavisen.

– Jag tycker det borde vara lika för alla.

Per Elofsson öppnar dörren till sitt höghöjdshus 2000.
Foto: PER LANDFORS / VÄSTERBOTTENS-KURIREN TT NYHETSBYRÅN

Sprickan i skidförbundet

I slutet av maj ska frågan upp i Idrettstinget, som beslutar om den här typen av nationella regler, och uppmärksamheten i Norge är stor. Det norska friidrottsförbundet driver frågan stenhårt och de har nu även fått stöd av det norska skidförbundet – trots att skidförbundets egen längdkommitté vill ha kvar förbudet.

– Vi har högt i tak i det norska skidförbundet och det har varit olika åsikter. Men en majoritet av oss tycker att norska utövare ska ha samma möjligheter som sina utländska konkurrenter, säger ordföranden Erik Röste.

Samtidigt får både längdkommittén och styrelsen kritik. Längdkommittén döms ut som ”illojal” mot resten av idrotts-Norge medan styrelsen anklagas för att tumma på moralen.

”Förra OS var förklaringen till Norges medaljer den trivsamma och tålmodiga barnidrotten. Nu får barnen nöja sig med vanlig luft, medan stjärnorna manipuleras i tryckkammare”, skriver Dagbladets Esten Säther i en krönika.

Sverige använder kammare

Sveriges landslagschef Anders Byström har följt den heta debatten i Norge under de senaste veckorna.

– Jag var ju tränare i det norska landslaget förut och då vågade man knappt nämna simulerad höjd. De var väldigt hårda i den frågan. Men de verkar ha tänkt om nu, säger Byström.

Är det något som används av våra svenska längdåkare?

– Inte höghöjdshus som Elofsson höll på med, däremot ska vi i år använda höghöjdskammaren som finns på Vintersportscentrum i Östersund. Vi ska använda den i testsyfte.

På vilket sätt?

– De tester som vi gör normalt sett på våren ska vi nu göra både normalt rum och i höjdkammaren, för att se skillnaden där. Vi vill se hur pass mycket åkarna försämrar sig när de går direkt från normal höjd till hög höjd.

Det är en möjlighet att få ”objektiva data” på hur åkarna påverkas. Landslaget har dessutom planerat in tre olika läger på hög höjd inför kommande säsong.

– Då kommer vi att kunna jämföra upplevelsen där med datan från kammaren, säger Anders Byström.

– Ja, du hör, det kommer vara ett stort fokus på hög höjd inför OS.

Med tanke på det, förstår du att Norge nu försöker få bort sitt förbud?

– Ja, det är klart. Vi ska också komma ihåg att många av dem vi möter bor på hög höjd och då har vi i Skandinavien en viss nackdel, eftersom vi inte har de höjderna här.


LÄS MER: Talangen i tårar efter missen på SM 

LÄS MER: Svensken kan bli skidvärldens mäktigaste man

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.