Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reaktionerna i Norge: ”Dummaste jag hört”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LISI NIESNER / BILDBYRÅN REUTERS
Ole Morten IversenFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Stina Nilsson byter sport från längdskidåkning till skidskytte.

Det skapar förvåning i Norge.

– Nej, är det sant? Det var dumt. Det var det dummaste jag hört, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen när SportExpressen ger honom beskedet.

– Det var synd, säger rivalen Kristine Stavås Skistad.

Stina Nilsson, 26, har de senaste åren varit en av Sveriges och världens bästa längdskidåkare med totalt sju VM-medaljer och fem OS-medaljer. 

Men nu ställer hon om siktet, bokstavligt talat, och satsar på skidskytte. 

Det meddelar hon i ett pressmeddelande. 

Norska förvåningen över Stinas besked

Beskedet att hon lämnar längdskidåkningssporten kom som en smärre chock för hennes förre tränare, numera landslagstränare i Norge, Ole Morten Iversen. 

– Nej, är det sant? Det var dumt. Det var det dummaste jag hört. Det var synd… jag trodde det var en förnuftig tjej, säger Iversen.

Hon behövs inom längdskidåkningen?

– Ja, det är det jag menar. Jag tänker rent egoistiskt, för vår sport. Men för hennes del… det kanske är bra för henne. Men vi kommer sakna henne inom längdskidåkningen om det blir så här. Hon är viktig för sporten. Vi får se om hon står fast vid det här eller om hon tänker om.

Det här var ingenting hon pratade om när du var i det svenska landslaget?

– Nej, överhuvudtaget inte. Jag vet bara att Pichler var på många av längdskidåkarna och försökte få över dem till skidskytte. Han ryckte bland annat i Emma Wikén. Men Rikard Grip gillade inte det och övertalade alla att stanna. Men det var inget sånt snack kring Stina Nilsson då.

Norska stjärnans lycka ”Det är super”

NRK har pratat med de norska sprintåkarna Kristine Stavås Skistad och Lotta Udnes Weng, som båda två är minst sagt förvånade över nyheten.

– Oj, är det sant? Det var synd, hon har ju varit en av de stora i många år. Jag såg fram emot att möta henne kommande vinter, säger Skistad.

– Jag trodde först det var ett skämt. Det här är tråkigt för längdsporten, men det ska bli spännande att se hur hon klarar av övergången till skidskytte. Jag kommer att heja på henne, säger Weng.

Den norska skidskyttestjärnan Marte Olsbu Röiseland jublar över beskedet. 

– Det är jätteroligt. Skidskytte är den absolut roligaste idrotten, så jag förstår verkligen hennes beslut. Jag är väldigt överraskad, jag hade inte hört någonting om det här innan beskedet kom nu. Men det är super, säger hon till norska Dagbladet

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.