Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reaktionen i Norge: ”Titta på Charlotte”

Charlotte KallaFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla under klättringenFoto: SVT

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Charlotte Kalla var långt efter i sammandraget inför Tour de skis avslutning. 

Men svenskan åkte upp sig under den tuffa klättringen – och hennes insats skapade reaktioner i Norge. 

– Titta på Charlotte Kalla, säger experten Torgeir Björn i NRK. 

Samtidigt drabbades 32-åringen av ett stavbrott under klättringen. 

 

Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Charlotte Kalla har inte haft med tätstriden i säsongens Tour de ski att göra. Svenskan slutade nia i den inledande distansen över tio kilometer fristil, men efter två tunga sprinter och placeringar utanför topp tio i de andra distansloppen var Kalla på en 16:e plats i sammandraget, två minuter bakom ledande Therese Johaug inför monsterklättringen uppför Alpe Cermis som avslutar touren. 

Svenskan har stått för flera starka klättringar uppför den omänskligt branta backen genom åren (2008 tog hon ju som bekant hem hela touren) och även under söndagen var Kalla offensiv redan från start. 32-åringen var med i tätgruppen under det lättåkta partiet fram till backens inledning – där Johaug som väntat satte upp ett tempo som de andra fick svårt att följa. 

Kallas insats skapar reaktioner

Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Natalja Neprajeva var några av dem som gjorde upp om pallplatserna bakom Johaug – och en bit där bakom kämpade Charlotte Kalla, och bilder på den svenska stjärnans klättring fick den norske experten Torgeir Björn att reagera i NRK. 

– Titta på Charlotte Kalla! Hon visar upp friska takter, säger Björn. 

I början av klättringen låg Kalla sjua, men tappade något mot slutet och var till slut elva i mål – drygt två minuter efter segraren Johaug. Charlotte Kalla blev till slut tolva i sammandraget, och åkte alltså upp sig fyra placeringar under den avslutande etappen. Jonna Sundling blev näst bästa svenska på en 14:e plats. 

Kalla genomförde stora delar av klättringen tillsammans med finska Kerttu Niskanen. 

– Jag tycker att hon åkte väldigt bra i dag. Hon är en stor mästare i mina ögon. Jag är säker på att hon kommer ta sig tillbaka till toppen, säger Niskanen. 

Kalla bröt staven

Efter loppet avslöjar Kalla att hon drabbades av ett ovälkommet hinder under klättringen – hon bröt staven.  

– Det kändes bra i början av backen, då kom jag in i ett bra flyt. Men lite väl ivrig och låg rätt nära Astrid och råkade bryta min stav på det. Det var lite svårt att fokusera efter stavbrottet.

Vad var det som hände?

– Jag gick ner på knä och lyckades knäcka staven i fallet. Det är nästan skrattretande hur svårt det är att försöka ta sig upp med en stav i handen. Man använder mycket mer av överkroppen och bålstyrkan än man tror. 

Kalla fortsätter:
– Jag tappade fokus där. Blev lite irriterad på mig själv.

Nu fick Kalla hjälp från oväntat håll. Finska landslagets fysioterapeut stod alldeles intill och kunde ge Kalla en ny stav.

– Det är jag jättetacksam för, säger svenskan. 

Tour de ski blev en totalt sett en missräkning för Kalla. Och vad som händer nu har hon igen aning om.

– Nej, det är som ett blankt blad nu. Jag vet faktiskt inte alls vad som blir nästa tävling - eller hur vi ska lägga upp träningen.
– Men så brukar jag ofta ha det. Jag brukar inte vilja planera för långt i förväg. 

Jonna Sundling: ”Det kan bli spa i kväll”

Näst bästa svenska i touren blev Jonna Sundling.

– Det gick väldigt bra fram tills backen, jag kunde ligga bakom och åka lugnt. Hade mycket energi, men jag hetsade inte i början utan jag behövde ta loppet i min takt. 

– Tänkte att jag måste ha energi där uppe också för att ta mig hela vägen i mål, det var svårt att disponera loppet men jag hade inte kunnat göra mycket mer i dag, säger hon och är nöjd med sin insats i touren.

– Jag kanske går på spa i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.