Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reagerar på bilden i SVT: ”Det är fel”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Norge blev sjunde sämsta nation i damstafetten.

Samtidigt var de också först i mål.

Det tunna startfältet får nu flera av stjärnorna att reagera.

– Det är fel med så många lopp i slutet av säsongen, säger Heidi Weng till NRK.

Startfältet under stafetterna i Lahtis var ingen munter syn för den som värnar om längdskidsportens framtid. I damloppet stod endast nio lag på startlinjen, från sju olika nationer. När herrarnas stafett avgjordes fanns elva lag med, från nio nationer.

De senaste åren har det oftast varit mellan tolv till fjorton lag till start i världscupstafetterna.

Efter att ha kört hem segern för Norge reagerade stjärnan Heidi Weng på det tunna startfältet och riktade kritik mot vinterns tävlingsschema.

– Folk måste prioritera. Det är fel att FIS (Det internationella skidförbundet) lägger så många lopp i slutet av säsongen. Jag förstår varför vissa åkare väljer bort stafetten då, säger Weng till NRK och fortsätter:

– Vi saknar det amerikanska laget och några andra nationerna. Ju fler, desto bättre.

Therese Johaug: ”Folk blir slitna”

Även Therese Johaug är bekymrad över att så få nationer valde att resa till Finland för att ställa upp i stafetterna.

– Det är väldigt synd att det bara är nio lag till start. Ser man till hur tufft tävlingsprogrammet är med Ski Tour 2020, loppen i Holmenkollen och sprinttouren i Kanada så hittar man nog förklaringen. Under mästerskapsfria år blir det många lopp och då blir folk slitna, säger norskan till NRK.

Just det Johaug pekar på var en debatt som fördes under Ski Tour 2020, som tokdominerades av Norge. Flera åkare pekade på att världscupsschemat var alldeles för intensivt och Tyskland valde till och med att stanna hemma. 

Vegard Ulvang, ordförande för längdåkningskommittén i FIS, säger till SportExpressen att världscupsschemat är något de har högt upp på agendan inför nästa års FIS-kongress. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.