Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ratas: ”Man får väl flytta över till Norge”

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Moa Lundgren.Foto: BILDBYRÅN
Moa Lundgren på väg mot seger i höstens Lidinglölopp.Foto: BILDBYRÅN
Moa Lundgren. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
SNABBT FRAMTIDSHOPP. Moa Lundgren har radat upp topptider i löpning i sommar - i skidvärlden är hon redan en profil. Till höger flankeras hon på prispallen av norskan Kristin Skistad Stavås och Frida Karlsson efter sitt JVM-guld 2018.

UMEÅ. Guld vid U23-VM i vintras. En makalös rekordslakt i löparspåret den här hösten.

21-åriga Moa Lundgren ser ut att vara på väg mot en ytterst spännande säsong i skidspåren.

Men hon gör det utanför A-landslaget.

– Man får väl flytta över till Norge. Några i deras landslag slog jag ju flera gånger förra vintern, säger Moa Lundgren ironiskt.

Få unga svenska idrottare har ett sånt gyllene facit på högsta världsnivå under starten av sin karriär som Moa Lundgren.

Se bara:

2016. Guld i ungdoms-OS i Lillehammer i längdskidcross.

2018. Guld i junior-VM i sprint i Goms.

2019. Guld i U23-VM i sprint i Lahtis.

Förra säsongen fick Moa Lundgren även några chanser i världscupen - med bland annat en 7:e plats i sprint vid premiären i Ruka.

Samtidigt är konkurrensen på damsidan i svenska skidlandslaget brutal.  A-laget är fyllt av världsåkare som till exempel Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.

Det är goda nyheter för svensk skidsport. Men samtidigt något sämre för de framtidsåkare som försöker ta en plats i laget.

Som Moa Lundgren.

Finns det någon annan nation som inte tagit ut en åkare som Moa Lundgren i sitt a-landslag i år?

– Nä, jag tror inte det, säger Johan Granath, tränare för det utvecklingslandslag (Team Svenska Spel) som Moa Lundgren nu tillhör.

Moa Lundgren: ”Sjukt att tänka den tanken”

21-åringen är förstås väl medveten om läget. Men erkänner att det ändå sved en del när trupperna spikades i våras.

– Ja, hade du frågat mig om det här i maj hade jag nog varit lite mer bitter över det hela.

Men inte nu?

– Nej, det som varit väldigt fint nu har varit att jag fått staka ut en väg till vad jag behöver för att utvecklas. Jag har verkligen fått bestämma mycket själv. Mognat och ta ansvar för min satsning.

Det måste ändå kännas lite speciellt att du platsat i vilket annat landslag utom det svenska?

– Man får väl flytta över till Norge i stället, säger Moa Lundgren skämtsamt.

Sedan fortsätter 21-åringen.

– Det är ju egentligen sjukt att tänka den tanken. Men...några i deras landslag slog jag ju flera gånger i vintras.

SNABBAST. Moa Lundgren på väg mot mållinjen i Lidingöloppet.Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Allt tyder också på att Lundgren lyckats extremt bra med sin försäsong. För det Lundgren presterat som löpare i år är faktiskt närmast förbluffande.

Tre exempel:

1) Seger i Salomon 27k i Jämtland. 

Lundgren inte bara vann damklassen, hon gjorde det med en tid som var sju minuter (!) bättre än hennes segrartid året innan. Årets tid hade räckt till nionde plats i herrklassen.

2) Seger i Lidingöloppet.

Lundgren var överlägsen i 10-kilometersloppet. Hon vann på 36.04, en förbättring med två minuter (!) av sin tid från 2018.  

3) Silver i terräng-SM i Umeå.

Än en gång handlade det om 10 kilometer för Lundgren, och den här gången var tiden än vassare (35.38). Samrawit Mengsteab, från Hälle IF, vann 8 sekunder före Lundgren. Alltså samma Mengsteab som är regerande svensk mästare på 10 000 kilometer banlöpning och vann 5000 meter på Finnkampen i somras.

Moa Lundgren uppläxad av pappa 

– Men när jag gick i mål var jag ganska less. De sista sex kilometerna låg jag de där sekunderna efter - men kom aldrig riktigt ikapp. Det var sjukt frustrerande, säger Moa Lundgren.

Eh, men Mengsteab är ju faktiskt bäst i Sverige på de här distanserna?

– Jo, fast just i mål tyckte jag det kändes lite jobbigt. Men då stod pappa där och sa att jag skulle skärpa mig, att jag skulle vara skitnöjd - för jag hade ju bara förlorat mot en jätteduktig löpare. 

Men du vill helt enkelt alltid vinna?

– Japp.

I Norge har även Therese Johaug radat upp bra tider som löpare. Johaug funderar nu på att satsa på att springa friidrotts-EM nästa sommar - kan det vara något för dig också?

– Jag älskar ju att tävla, så får jag vara med och tävla brukar jag sällan säga nej (skratt).

Du har tagit stora steg i löpning - hur vill du att det ska märkas i skidspåren i vinter?

– Tidigare har jag väl kunnat åka ungefär lika fort i alla heat i sprint. Men i världscupen går det oftast snabbast i finalen - så nu hoppas jag ha den kapaciteten att jag har det bästa kvar till sist.

Moa Lundgren: ”Borde inte vara omöjligt”

Moa Lundgren fortsätter:

– Men kanske framför allt vill jag förbättra mig på längre distanser. Som 10 kilometer. Jag vet att jag kan åka riktigt fort i tre-fyra minuter, men jag måste ju kunna göra det i ytterligare 20 minuter.

– Det har jag ju lyckats göra i löpningen nu, så det borde väl inte vara omöjligt att föra över det även till skidorna? Men exakt n-ä-r det sker vet jag inte riktigt.

Tre andra svenska framtidsnamn

1) Frida Karlsson, 20

Är redan i nutid en världsstjärna efter sitt fenomenala genombrott på seniornivå under VM i Seefeld i våras som hon lämnade med tre medaljer. Gör nu första säsongen i A-landslaget.

2) Johanna Hagström, 21

Tillhör precis som Moa Lundgren utvecklingslandslaget Team Svenska Spel. Sprintspecialisten slog till med en sensationell tredjeplats i världscupen i Cogne i vintras.

3) Fredrik Andersson, 20

Hade en bra säsong förra vintern med bland annat en 12:e plats på U23-VM och brons på tremilen i senior-SM. Var också reserv på hemmaplan till svenska VM-truppen i Seefeld.

Svenskan föll i semifinalen - kunde inte hålla känslorna tillbaka

Se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.