Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ratar landslaget efter tunga åren

Kristine Stavås Skistad tröstas efter fallet i VM i Seefeld 2019.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Skistad tillsammans med Moa Lundgren och Frida Karlsson.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Kristine Stavås Skistad lämnar det norska längdskidlandslaget.

Den tidigare supertalangen gör nu en egen satsning för att hitta formen efter två tunga säsonger.

– Att stå utanför landslaget är inte ekonomiskt lönsamt men det viktigaste är att utveckla sin skidåkning, säger Stavås Skistad till NRK.

Den norska skidåkaren Kristine Stavås Skistad, 22, vann JVM-guld i sprint 2019 och sågs – förstås – som en av världens största talanger.

Skistad belönades med en plats i senior-VM i Seefeld samma år och även där imponerade hon när hon tog sig till semifinal. Men då föll hon på upploppet när hon försökte ta sig förbi Stina Nilsson.

Efter succén har Stavås Skistad haft ett par tunga säsonger och inte alls lyckats leva upp till förväntningarna. 

– Det handlar om saker jag inte kunnat kontrollera. Vilka? Det vill jag inte gå in på, sa hon till SportExpressen i februari. 

Hon fortsatte sedan: 

– Det enda jag vill nu är att få åka fort på skidor igen.

Kristine Stavås Skistad lämnar landslaget

Nu har Kristine Stavås Skistad gjort ett drag för att hitta tillbaka till formen. Hon väljer att lämna det norska utvecklingslandslaget. I stället gör hon en egen satsning tillsammans med Team Konnerud.

– Jag är fortfarande väldigt osäker på vad som händer med upplägget i utvecklingslandslaget. Jag känner att jag utvecklas bättre på andra sätt med ett annat upplägg, säger hon till NRK.

Hon säger att hon är säker på sitt beslut, som bland annat innebär färre resor och mer tid till att träna.

– Totalt sett så har det varit en trist situation. Jag måste göra någon ändring. Att stå utanför landslaget är inte ekonomiskt lönsamt men det viktigaste är att utveckla sin skidåkning. Jag känner mig själv bäst och vet att det är bäst.

Kristine Stavås Skistad vill också öka sin träningsmängd.

– Vi har alla sett vad Kristine har presterat. Det är inget tvivel om att hon gått lite bakåt senaste året. Men hon har kvalitet som är av hög internationell klass. Det råder inget tvivel om att hon är en framtida toppsprinter, säger hennes tränare Mads Madsgård till NRK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.