Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Rasar mot orden: "Förstör Touren"

Publicerad

 

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng leder Tour de ski – men funderar ändå på att hoppa av tävlingen.

Det får Calle Halfvarsson att reagera. 

– Jag förstår att folk blir irriterade, säger Halfvarsson. 

Marit Björgen, Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ragnhild Haga och ytterligare några till. Det är en hel del skidstjärnor som har valt att avstå årets upplaga av Tour de ski för att i stället ladda batterierna inför OS i februari. 

Och avhoppen behöver inte vara slut där. Tourens ledarduo Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng har bådat öppnat för att avstå inför avgörandet i Alpe Cermis. 

– Jag inser att det inte ser bra ut för sporten, säger Flugstad Östberg. 

 

LÄS MER: Svenska ilskan mot Norges andningsmaskin

"Förstör statusen"

Det håller svenske Calle Halfvarsson med om. Han riktar nu skarp kritik mot Flugstad Östberg. 

– Om man leder touren och funderar i de banorna, då blir det ännu mer snack om att ingen vill åka. Jag förstår att folk blir irriterade, säger Halfvarsson som själv tävlar vidare trots magproblem.

Det förstör touren? 

– Det är klart att det gör det, om till och med personen som leder touren kan hoppa av. Det förstör statusen ännu lite mer. 

 

LÄS MER: "Lägg ner hela spektaklet Tour de ski då!"

"Trist för folket som tittar"

Halfvarssons landslagskollega Marcus Hellner är inte lika upprörd. 

– Jag kan förstå att det är trist för folket som tittar på om den som leder hoppar av. Men de har väl någon idé bakom det där. Alla siktar ju på OS, det är det största, säger han. 

Östberg svarar att hon fortfarande inte beslutat sig kring om hon ska köra klart touren. 

– Landslagsledningen är nöjd med det jag presterat hittills och det talar för att jag kör vidare, säger hon. 

– Alla har lika mycket ansvar och alla får göra det som är bäst för dem själva. Men jag förstår att det inte ser bra ut om någon av de i toppen hoppar av. Jag känner att jag har ett ansvar. Alla har ett ansvar.

För åkarna som kommer till start väntas väderförhållandena bli tuffa i Alpe Cermis. 

– Det kommer att bli riktigt jävligt, men är man inställd på det blir det lättare. Det är ju lika för alla, säger Halfvarsson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag