Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädslan när han såg sin egen spegelbild

Calle Halfvarsson på plats i Font Romeu.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Förra säsongen tränade han som en bodybuilder.

Nu har Calle Halfvarsson lagt om träningen – och fått ett uppvaknande.

– Jag blev lite skrämd, säger skidstjärnan.

Förra säsongen blev inte som Calle Halfvarsson hade tänkt sig. På försäsongen visade 32-åringen upp toppresultat men när världscupen drog i gång gick inget svenskens väg.

Halfvarsson avbröt Tour de ski, stod över världscuptävlingar och tvingades dra i handbromsen. Läkare kunde konstatera att skidstjärnan var övertränad.

– Beskedet blev att jag tränat som en bodybuilder. Så det är inte konstigt att jag inte har någon uthållighet i musklerna. Musklerna är slutkörda, jag blir inte av med mjölksyran, sa Halfvarsson då.

I våras beslutade Calle Halfvarsson att bryta samarbetet med personlige tränaren Mattias Reck. Inför årets säsong har han gjort flera förändringar i sin träning. Halfvarsson befinner sig just nu på höjdhöjdsläger med landslaget i franska Font Romeu.

Calle Halfvarsson: ”Jag vaknade till”

Han skiner upp efter frågan hur kroppen känns i dag jämfört med förra säsongen.

– Nu är det raka motsatsen. Det har varit väldigt lite styrketräning den här sommaren och det ser rätt lovande ut. Jag har legat på rätt sida hela tiden, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:

– Jag blev nästan lite skrämd av den styrkan jag körde i fjol när jag började tänka efter hur tunga vikter jag kört under flera år.

Vad har du lärt dig?

– Jag vaknade till. Jag har alltid tänkt att styrkepass är något man bara lägger till i träningsupplägget, nästan som att det inte är någon träning. Det är bara att man ska bli starkare, liksom. Men börjar man addera för mycket styrka sliter man ju ut kroppen.

Och då blev du lite skrämd när du såg resultat i spegeln?

– Ja, men lite så. Jag blev ganska tung.

– När jag lärde mig att styrkepass inte är någon lek och dans på rosor... då blev jag lite skrämd: ”Hur mycket styrkepass har jag kört tillsammans med intervallpass och tävlingarna?” Helt plötsligt var man uppe i alldeles för mycket tid av högbelastad träning.

Satsar på distanslopp under OS i Peking

I slutet av november startar världscupsäsongen i finska Ruka. Vinterns stora höjdpunkt är givetvis OS i Peking, där Calle Halfvarsson ställer in siktet på de längre loppen.

– Jag är lite mer inriktad på distans, jag har inte samma resurser i sprintloppen längre. Distans passar mig bättre när jag är i bra slag, säger Halfvarsson.

Svensken skrattar till.

– ...men jag säger ju inte direkt nej till att bli bäst i världen i sprint.

Calle Halfvarsson övertränad inför VM: "Som en bodybuilder"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.