Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilerna stoppas av SVT: ”Känns tråkigt”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

De har följt skid-VM på plats sedan 1995.

Nu kan coronapademin satt stopp för deras sista mästerskap tillsammans.

Under VM i Oberstdorf tvingas SVT:s duo Jacob Hård och Anders Blomquist kommentera hemifrån, rapporterar Sportbladet.

Den 23 februari inleds VM i längdskidor i tyska Oberstdorf. Sedan 90-talet har Jacob Hård, 66, och Anders Blomquist, 60, guidat tittarna från kommentatorshytten på skidstadion. Men inte i år.

På grund av coronapandemin har SVT valt att banta sin bevakning på plats. Till Oberstdorf kommer man nu endast skicka två reportrar och två fotografer. 

– Det känns naturligtvis tråkigt. Det är ju ett väldigt svårt beslut att ta, det är absolut inte självklart, säger Hård till Sportbladet.

Han har förståelse för beslutet av lednigen på SVT. Men att inte få vara nära händelsernas centrum kommer påverka arbetet, speciellt för hans kollega menar han.

– Det är mycket svårare att snappa upp information när man befinner sig på distans. Man brukar alltid kunna få senaste nytt från något annat lands kommentator. Så blir det inte nu. Men värst är det för Anders eftersom han alltid brukar åka banorna och verkligen känna av förhållandena och bilda sig en uppfattning. Det gör han alltid på ett väldigt ambitiöst sätt och det går ju inte nu, säger Hård till Sportbladet.

Jacob Hård och Anders Blomquist stoppas från VM

Han tror att han och Anders Blomquist jobbat tillsammans på skid-VM sedan 1995. Nu ser det kommande publiklösa mästerskapet följt från distans ut att bli det sista för den populära kommentatorsduon.

Från och med säsongen 2021/2022 har nämligen tv-rättigheterna till både världscupen och VM tagits över av Nent Group, som bland annat sänder i TV3, TV6 och via streamingtjänsten Viaplay. För Expressen berättade Hård nyligen att han ännu inte bestämt sig om sin egen framtid.

– Jag är i ett läge nu där jag säger som elitidrottarna: Jag tar en säsong i taget. Men vi har faktiskt inte pratat om det. Jag vet inte vad Anders tycker och jag vet inte vad vår ledning har för idéer, tankar och planer framöver. Men vi tappar inte alla rättigheter. Vi kommer ha kvar de nationella premiärerna, vi kommer ha kvar SM-tävlingarna, vi kommer ha kvar Vasaloppet och det kanske finns andra dörrar att öppna när det gäller längdskidåkning, sa Hård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.