Längslandslagets presschef Torbjörn Nordvall Foto: Nils JakobssonLängslandslagets presschef Torbjörn Nordvall Foto: Nils Jakobsson
Längslandslagets presschef Torbjörn Nordvall Foto: Nils Jakobsson
Charlotte Kalla och Torbjörn Nordvall Foto: Nils Petter NilssonCharlotte Kalla och Torbjörn Nordvall Foto: Nils Petter Nilsson
Charlotte Kalla och Torbjörn Nordvall Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: FacebookFoto: Facebook
 Foto: Facebook

Presschefen besviken på SVT:s Kalla-skämt

Publicerad

André Pops och SVT hade klippt ihop Charlotte Kallas bittraste intervjuer till ett montage.

Det fick skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall att reagera.

– Det hör inte hemma på en Idrottsgala. Det är ett slag under bältet, säger Nordvall.

– Jag vet inte riktigt varför skidfolket är upprörda, säger Idrottsgalans vd Stephan Rimér.

Idrottsgalan 2016 var inledd. Årets nykomling hade precis delats ut till friidrottaren Khaddi Sagnia. Då kom ett humorinslag med tema Charlotte Kalla.

André Pops pratade om skidsäsongens intervjuer – mer specifikt de gjorde med Charlotte Kalla.

– Några intervjuer har inte varit jätteroliga. Här är det glada miner, men inte där. Och det handlar framför allt om en person, sa Pops.

Därefter spelades ett montage med Charlotte Kalla-intervjuer, där skidstjärnan talade om dåliga skidor och beskrev sin insats som "skit".

"Tummen ner för Pops"

Skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall satt i tv-soffan och kokade.

"Detta är den Charlotte jag känner som vill alla väl och alltid gör sitt bästa, även för SVT. Tummen ner för Pops taskiga skämt. Att göra sig rolig på en vinnarskalles bekostnad var smaklöst uselt. OGILLA", skrev Nordvall på Facebook.

Nordvall stod för sin avsmak när SportExpressen ringde upp.

– Min Faceboook-sida är min privata sida. Den är inte officiell. Den är mina vänner och bekanta. Där skriver jag vad jag tycker, säger han.

Men Kalla var ju med i en sketch som kom senare. Hon verkade inte upprörd?

– Det får du fråga henne. Hon spelade en roll, men hon kanske inte visste vad som kom före.

"Hon är en vinnarskalle"

Tycker du att de drev med henne?

– Det var inga stora ovationer från Globens publik direkt. Det är ett år där en tjej tagit fyra stycken VM-medaljer, gjort hundratals intervjuer, en massa PR för Sverige och svensk längdskidåkning, för SVT och även gjort André Pops bra i många situationer. Att Charlotte Kalla i en svensk idrottsgala framför två miljoner tv-tittare och alla fans ska bli ihågkommen på det sättet, jag såg inte humorn i det.

– Charlotte Kalla är en vinnarskalle som alltid gör sitt bästa både i och utanför skidspåret. Hon är satt under väldigt hårt tryck och har väldigt höga krav på sig själv. Därför tycker jag att det är väldigt starkt av henne att hon ställer upp och gör alla de här intervjuerna. Det hör inte hemma på en Idrottsgala. Det är ett slag under bältet.

"Förstår inte varför de är upprörda"

Idrottsgalans vd Stephan Rimér berättar att manuset till sketchen skrivits av flera olika medarbetare.

– Det är en gemensam insats av redaktionen, men det är framför allt producenten Kimma Jankert som är ansvarig.

Vad tycker du själv om Pops skämt om Charlotte Kalla?

– Jag tyckte det var roligt. Jag vet inte riktigt varför skidfolket är upprörda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag