Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Portas på livstid – och fråntas guldet

Foto: CHARLIE RIEDEL / AP
Även Jevgenij Belov stängs av på livstid från tävlande i OS. Foto: ANDREA SOLERO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Legkov portas från OS i Pyeongchang.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) väljer dessutom att frånta honom guldet från femmilen i Sotji 2014.

– Alexander är extremt besviken, säger advokaten Christof Wieschemann.

– Det här är ett skandalöst beslut!

I slutet av 2016 avslöjades skandalen.

Ryssland anklagades för att ha dopat flera av sina största stjärnor inför OS i Sotji 2014 och de hade kommit undan med det tack vare ett korrupt anitdopingsystem.

En rapport från professor Richard McLaren, som fick i uppgift att utreda fusket, avslöjade att personalen i det ryska dopinglabbet hade öppnat proverna som deras egna aktiva lämnat in, hällt ut urinen och i stället analyserat urin som lämnats in inför OS.

Det finns märken på dopingproverna som bevisar att det här har hänt.

Inga nya bevis

Den ryske längdstjärnan Alexander Legkov, som vann OS-guld på femmilen i Sotji 2014, var en av idrottarna som snabbt stängdes av under utredning. Och under det sista året har både internationella skidförbundet (Fis) och internationella olympiska kommittén (IOK) försökt knyta honom till dopingfusket.

Advokaten Christof Wieschemann har hela tiden varit hoppfull om att hans klient skulle frias. Så sent som i går var SportExpressen i kontakt med honom och han meddelade då att IOK inte hade kunnat lägga fram någon ny bevisning alls i samband med det förhör som ägde rum i Lausanne under måndagen.

Men när domen nu kommer så är den ändå stenhård.

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta 

Får tävla i världscupen

Christof Wieschemann rapporterar att IOK väljer att stänga av Legkov – och lagkompisen Jevgenij Belov – från OS på livstid. Han kommer därmed inte att kunna tävla i Pyeongchang i februari. Han blir dessutom av med guldet från Sotji 2014.

Men Legkov är ändå fri att tävla vidare som vanligt i världscupen, eftersom IOK bara har makt att ta beslut gällande OS.

– Det finns fortfarande inte några bevis som knyter mina klienter till doping. Som jag ser det tar IOK det här beslutet på grund av politik, säger Wieschemann.

– Ett dopingsystem har avslöjats i Ryssland och de känner att de måste göra någonting, de kan inte bara låta det här vara. De behöver hänga ut några som skyldiga. Och det blev mina två klienter.

Är du rädd att Fis ska ta ett liknande beslut?

– Vi får se. Jag hoppas på en rättvis dom där, från oberoende domare.

Gör comeback i Sverige

Alexander Legkov själv har inte kommenterat domen än, men hans Wiechemann har varit i kontakt med sin klient.

– Jag har bara hunnit skriva lite snabbt med honom på chatten. Han är så klart extremt besviken... men samtidigt är han fast besluten om att rättvisan ska få segra. Och jag känner samma sak. Det här är ett skandalöst beslut och jag kommer jobba vidare med det här tills han och Belov är friade.

– Steg ett blir att överklaga till idrottens skiljenämnd (Cas).

Legkov och Belov har varit tillfälligt avstängda fram tills i dag (1 november) och planen har hela tiden varit att de skulle göra comeback i Gällivare, när Sveriges nationella premiär avgörs den 17-19 november. Och i dagsläget finns det ingenting som stoppar dem från att komma till start. Där kommer de att ställas mot svenska toppåkare som Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Fis har ännu inte lämnat någon information om hur de kommer att hantera situationen.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!