Jevgenij Belov. Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESSJevgenij Belov. Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESS
Jevgenij Belov. Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESS
Alexander Legkov. Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅNAlexander Legkov. Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Legkov. Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Portade på livstid – får tävla i Sverige

Publicerad

Alexander Legkov och Jevgenij Belov är portade från OS på livstid. 

Men de kommer att vara på plats Gällivarepremiären i mitten av november. 

– Alla som har Fis-licens är fria att tävla, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent i Gällivare.

2016 anklagades Ryssland för att systematiskt ha dopat flera av sina stjärnor inför OS i Sotji 2014. Richard McLaren fick i uppgift att utreda fusket och avslöjade att vissa prover i dopinglabbet hade öppnats. 

Det finns märken på dopingproverna som bevisar att det här har hänt.

Den ryske längdstjärnan Alexander Legkov, som vann OS-guld på femmilen i Sotji 2014, var en av idrottarna som snabbt stängdes av under utredning. Nu meddelar IOK att han och landskamraten Jevgenij Belov stängs av från OS på livstid. 

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta 

 

Avstängda stjärnorna kommer till Gällivare

OS-avstängningen till trots så är de fria att tävla i Fis (internationella skidförbundet) tävlingar och de ska enligt planen göra sin första tävling i Sverige i mitten av november. 

Då avgörs Gällivarepremiären (17–19 november) och Stefan Nieminen, som är verksamhetschef för SportEvent i Gällivare, räknar med att de kommer dit. 

– De är fria att tävla i världscupen och vi kör en Fis-tävling. Så vi har Fis ställning i den här frågan att förhålla oss till. Och som arrangör får vi inte ens fatta några egna beslut. Alla som har Fis-licens är fria att tävla, säger han. 

Känns det marigt att de ska tävla hos er nu efter avstängningen?

– Nej, vi har ingen insyn i vad beslutet grundar sig på. Vi har bara medieuppgifter och som arrangör ska vi inte vara en egen domstol. Det måste vi överlåta till de med insyn och kunskap i frågorna. 

Nieminen räknar därmed med att både Legkov och Belov kommer att vara på plats i Gällivare för tävlingen. 

– Vi förhåller oss till vad Fis säger i den här frågan. Så vi får väl se vad som händer de kommande dagarna.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag