Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pikar egna beslutet: ”Jag är säkert dum”

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Petter Northug kommer från en nattsvart säsong där han ställde in fler tävlingar än han deltog i.

Hur motivationen är inför kommande säsong?

– Jag är säkert dum nog att satsa vidare, säger han till Trönder-Avisa.  

Han är inte längre den store stjärnan i skidspåret, men den omåttligt populäre Petter Northug är fortsatt längdåkningens stora affischnamn på herrsidan.

Efter fem långa år utanför det norska landslaget stod det i våras klart: Petter Northug är tillbaka i den rödblå dräkten. Nu satsar 32-åringen mot kommande säsong, där det stora målet givetvis är VM i Seefeld i februari.

Northug: ”Stressar inte upp mig”

Fjolårssäsongen?

Den vill han nog helst bara glömma.

Norrmannen hade en katastrofsäsong och ställde in fler tävlingar än vad han faktiskt deltog i. Och under sommaren fick han nyligen lämna återbud till flera rullskidtävlingar på grund av att han "kände sig sliten".

Men han är inte orolig.

– Vi är bara i augusti och det är en stund kvar till mitten av februari. Jag stressar inte upp mig över att jag har lite tyngre dagar nu och det handlar om att lyssna till kroppen och inte göra något dumt som kan göra det till en längre period, säger Northug till Trönder-Avisa. 

Han siktar på att ställa upp i så många tävlingar som möjligt i vinter, även Tour de Ski. Men det är knappast en hemlighet att VM är det stora målet.

– Målet är att gå så många distanser som möjligt och få med mig ett individuellt guld hem. Det är en stenhård kamp men med bra form från Tour de Ski ska det finnas goda möjligheter.

”Förra säsongen var nattsvart”

Att Petter Northug har en rejäl uppförsbacke råder det ingen tvekan om. Den norske sprinttränaren Arild Monsen är tydlig med det i en intervju med VG.

– Förra säsongen var nattsvart, säger han enligt tidningen.

Petter Northug är själv positiv.

Och han brinner fortfarande för sporten han så länge dominerade.

– Jag är säkert dum nog att satsa vidare. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt och motiverande att tävla. Det är nog tävlingslusten som driver mig, säger Petter Northug till Trönder-Avisa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.