Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pichlers kupp – efter att OS-hjälten petats

Emma Wikén är petad från längdlandslagetFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT
Nu vill skidskytteförbundskaptenen Wolfgang Pichler att Wikén ringer honomFoto: HAHNE /EIBNER-PRESSEFOTO / IMAGO/EIBNER IMAGO SPORTFOTODIENST
Wikén var med och tog OS-guld i stafett 2014Foto: SVEN LINDWALL

OS-hjälten Emma Wikén har petats från längdlandslaget.

Nästa steg i karriären: Skidskytte?

– Hon borde ringa mig, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Emma Wikén har tävlat på den högsta nivån i längdskidor sedan 2010. I världscupen har hon en fjärdeplats som bäst, men det som sticker ut är OS-guldet i stafett i Sotji 2014 – där Wikén stod för en imponerande andrasträcka för Sverige.

De senaste säsongerna har det gått tungt för Wikén, och petades från OS i Pyeongchang i vintras. Och när längdlandslaget presenterade sina träningsgrupper under en presskonferens på tisdagen fanns inte Wikén med – varken i A- eller B-gruppen.

– Hon har skördat stora framgångar, men har haft en lite tuffare tid några år nu. Vi känner att vi vill ge förtroende till några andra, förklarade förbundskaptenen Rikard Grip.

Enligt Grip satsar 29-åringen fortsatt vidare – och nu kan karriären ta en oväntad vändning. Under SM-veckan i mars öppnade Wikén upp för att eventuellt byta sport till skidskytte.

– Jag har hört några gånger att de finns de som tycker jag borde göra det. Det kan säkert vara kul. Och jag har ju testat på några gånger, sa hon då.

 

LÄS ÄVEN: Charlotte Kalla om det brutna löftet 

Pichler kan värva Wikén

Nu skickar skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler en uppmaning till Wikén.

– Om hon är intresserad borde hon ringa mig. Hon har mitt nummer, säger han.

Pichler tvekar sedan kort, och tar upp det faktum att han tidigare stoppats från att försöka värva aktiva från längdlandslaget.

– Men nu är det en ny situation. Hon är inte med i någon träningsgrupp?

Nej, varken A- eller B-gruppen.

– Du borde skriva att jag är intresserad, att hon borde ringa mig.

Det är hon som får ta initiativet?

– Jag frågar aldrig någon utövare. Men jag är alltid intresserad av en åkare som Emma Wikén.

”Hon är en bra skidåkare"

Den 63-årige förbundskaptenen påminner om att landslaget tidigare gjort flera framgångsrika värvningar från längdsporten, i form av Magdalena Forsberg och Anna Carin Zidek.

– Jag vet att hon är en bra skidåkare. Hon har en hög kapacitet, men jag vet inte om hon är intresserad att köra skidskytte fullt ut. Men om hon har talang för skytte så finns det stora möjligheter. 

 

LÄS MER: Skrällen: Johan Olsson tar över skidlandslaget 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  

LÄS MER: Så var världscupen i längdskidor – vinnare och svenska placeringar.