Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Petter Northug har lurat hela världen”

Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Längdskidåkare uppdaterar flitigt sina sociala medier med bilder från träningspass. 

Enligt flera norska åkare som Dagbladet pratat med har träningskulturen förändrats de senaste åren – tidigare var det mer snack om festande. 

– Petter Northug lurade hela världen, säger Martin Johnsrud Sundby. 

Therese Johaug har inte bara Instagram och Facebook, nyligen startade den norska skidstjärnan även en Youtubekanal där hennes fans får en inblick i hennes liv – där träning förstås tar upp mycket tid. 

Johaug är inte ensam om att lägga upp mycket material från olika träningspass, men enligt Hans Christer Holund, femmilsvinnaren från VM i Seefeld, var det tidigare inte lika vanligt att visa upp en ärlig bild av all träning åkarna lägger ner. 

– Det var en trend som handlade om att träna så lite som möjligt, festa så mycket som möjligt och vara lite pajas för att bli så bra som möjligt. Många gav uttryck för det, men sedan tror jag många tränade mer än de sa högt, säger Holund till Dagbladet

Enligt Holund var Martin Johnsrud Sundby drivande i att förändra den kulturen, något han själv berättar om i TV2-programmet ”Landskampen” (som heter ”Sverige mot Norge” när det sänds i TV4). Sundby tar upp den före detta stjärnan Petter Northug som ett exempel på någon som mörkade sin träningsmängd. 

”Northug lurade hela världen”

– Med all respekt, Petter, du var grym på att snacka på om hur mycket du sov. Men du var inte lika bra på att berätta hur mycket du tränade. Du gav intrycket till många att om du sover mycket och tränar på spurt, så går det bra. 

Northug har själv berättat i sin självbiografi att han inte lade grund för sina klassiska spurter under några korta pass – tvärtom. Norrmannen planerade alltid in de högintensiva övningarna efter sina långpass. 

– Petter Northug lurade hela världen. Jag tror det var svårt för andra att använda Petter som förebild, för han har egenskaper som är helt unika, som går utöver allt som heter dygnsrytm, även till att träna hårt, slappna av och dra sig upp igen. Ett koppel av egenskaper som du inte hittar i andra, säger Sundby. 

Therese Johaug till Dagbladet: 

– Jag tror Petter var mycket mer seriös än många trodde. Man blir inte världsmästare av att ligga på soffan.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.