Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Petter Northug lägger av

Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Petter Northug har ett besked att lämna.

Skidstjärnan kallar till presskonferens i Norge klockan 12 på onsdagen.

”Fokus på hans framtid”, skriver norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt TV2 ska Northug meddela att han lägger av.

Petter Northug hade ett fenomenalt VM 2015. Norrmannen lämnade Falun med fyra guld att addera till den samling av elva mästerskapsguld han redan hade hemma.

Det var egentligen senast norrmannen var i riktigt bra form. Det ska tilläggas att han stundtals imponerade under säsongen 2015/2016, som var mästerskapslös, med flera pallplatser och en tredjeplats totalt i den avslutande touren i Kanada.

Ni kanske minns att 32-åringen har varit helt ur slag de senaste två mästerskapen. Northug gav upp sin plats till VM i Lahtis, men ställde upp på sprinten och femmilen i och med fribiljetten som regerande mästare – han hade dock ingenting med medaljstriden att göra.

Northug kallar till presskonferens

Han petades från OS i Pyeongchang, men har fortsatt sin satsning. Northug har inte kört ett enda världscuplopp den här säsongen och gått tungt i de tävlingar han ställt upp i. Frågan har varit om norrmannens karriär kan komma att avslutas redan innan säsongen summerats.

– Det är sista hoppet nu. Om inte kroppen svarar så det kanske dags att börja tänka på att nog är nog, sa Northug i november och öppnade för att lägga skidorna på hyllan redan innan jul. 

Inför VM i Lahtis förklarade Northug att hans svaga form, och oförmåga till återhämtning, berodde på att han kört på för hårt efter ett höghöjdsläger hösten 2016.

Nu har norska skidförbundet och Petter Northug kallat till en presskonferens, som ska hållas klockan 12 på onsdagen i Trondheim, med ”fokus på hans framtid.” Det återstår att se vilket besked som lämnas där.

Uppgifter: Northug lägger av

Enligt TV2 kommer Northug att meddela att han lägger av.

Kanalens expert Petter Skinstad passar på att hylla den välmeriterade skidstjärnan.

– Han tog norsk och internationell längdskidåkning till en helt ny nivå både när det gäller intresse och stjärnstatus. Sportsligt sett är han en av de allra, allra största genom tiderna. Kommersiellt och uppmärksamhetsmässigt är han kanske den allra störste.

Northugs rådgivare John Kaggestad säger följande enligt TV2:

– Petter är klok. Han har kommit fram till att nog är nog. Han har vunnit nog. Nu vill han bara ha trevligt med skidåkningen och träna. Han gläder sig till nya uppdrag.

Petter Northug har totalt 20 medaljer från OS- och VM-sammanhang och har vunnit den totala världscupen två gånger.

 

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

LÄS MER: Allt du behöver veta om Tour de ski.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.