Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petter Northug blev censurerad i Ryssland

Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

RUKA. Petter Northug uttalade sig om kriget i Ukraina. 

Rysk media plockade upp skidstjärnans ord – men förvrängde dem. 

– Jag är inte förvånad, säger Northug.  

Efter Rysslands invasion av Ukraina är ryska och belarusiska åkare inte längre välkomna i världscupen. 

I veckan gjorde den nu avstängde ryske skidstjärnan Alexander Bolsjunov en intervju med norska TV2, där han beklagade sig över sin situation. 

– Folk i väst måste sluta att beskylla oss ryssar för allt möjligt. Vi kanske behöver lite stöd? sa Bolsjunov bland annat. 

Den tidigare skidstjärnan Petter Northug, numera expert för TV2, reagerade på ryssens uttalande. 

– Ryssland är i krig med Ukraina, Bolsjunov. Längdskidor är viktigt för de som håller på med det, men i det här sammanhanget blir det oväsentligt, sa Northug. 

När orden nådde den ryska tidningen Championat hade ”Ryssland är i krig med Ukraina, Bolsjunov” ändrats till ”se på vad som händer i Ukraina, Bolsjunov”. Det rapporterar NRK

Northug: ”Jag är inte förvånad”

Även Johannes Hösflot Kläbo blev censurerad. 

”Kriget måste ta slut innan jag kan möta Bolsjunov igen”, sa Kläbo – något som i rysk media återgavs som ”det som händer i världen i dag måste ta slut innan jag kan möta Bolsjunov igen”. 

– Jag är inte förvånad, säger Petter Northug. 

Hur känns det att dina ord förvrängs på det sättet i Ryssland?

– Det bryr jag mig faktiskt inte om, jag orkar inte bry mig om sånt. 

Vad tycker du om det Bolsjunov säger?

– Jag förstår frustrationen. Jag förstår så klart att vinnarskallen Bolsjunov vill vara här och tävla mot Kläbo och de andra. Men jag säger det som Fis och alla andra här är eniga om. Det är absolut inte aktuellt att ryssarna får komma tillbaka så länge kriget pågår. 

Championat uppger för NRK att de ändrat norrmännens citat på grund av den ryska lagstiftning som säger att situationen i Ukraina inte får benämnas som ett krig. 

Skidsnack: Mannen som chockar hela Ruka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.