Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Jihdes satsning: "Sämsta i historien"

Peter Jihde efter målgång.
Peter Jihde
Foto: Olle Sporrong

Peter Jihde satsar mot Vasaloppet. Efter att inte ha åkt längdskidor på över 30 år har han nu tillsammans med skidåkaren Robin Bryntesson skapat skidlaget Sockertoppen IF – en satsning för att skapa medvetenhet kring sjukdomen diabetes.

– Matchen mot blodsockret är väldigt svår i det här fallet. Det är en utmaning, säger Peter Jihde.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

I somras besökte Peter Jihde den svenska skidåkaren Robin Bryntessons läger "Sockertoppen", för barn med diabetes. Under lägret formades en idé, och ur mötet föddes skidlaget Sockertoppen IF – med syftet att skapa medvetenhet kring diabetes.

– Det är en sjukdom som dödar fem miljoner varje år så det är ett helvete egentligen. Men har man koll på grejerna så går det att leva ett ganska normalt liv och vi försöker visa på möjligheterna och inte omöjligheterna, säger Robin Bryntesson.

I en webb-tv-serie döpt "High and low" ska tittare från och med den första advent kunna följa både Bryntesson och Jihdes skidsatsning mot slutmålet Vasaloppet.

Peter Jihde berättar att han innan september i år inte hade åkt längdskidor på över 30 år, men att han ser det hela som en rolig utmaning.

– Det är precis som Jonatan Lejonhjärta sa till Skorpan, om man inte vågar något så är man en liten lort. Det är alltid roligare att testa grejer, säger han.

Tävlade i FIS-sprint

Under lördagen deltog Peter Jihde i sin allra första tävling – en officiell FIS-sprint i Idre. En tävling som visade sig bli extra svår då den gick i skate, och då Jihde tidigare bara åkt klassiskt.

– Det fanns en motståndare från Indien som jag hade tänkt att jag skulle ta rygg på, men han strök sig så jag fick sluta mitt i tomma intet. Det gick inte vägen den här gången men ge mig några år så! säger Jihde.

I prologen slutade han två minuter och tolv sekunder bakom vinnaren Gustav Nordström. Jihde var dock inte alltför besviken över resultatet, och menar att han föredrar långdistans framför sprint alla dagar i veckan.

Något mer tävlande i år kommer det dock inte att bli för Peter Jihde. Nu väntar en vinter med intensiv träning, fram till och med den 5 mars nästa år, då Vasaloppet går av stapeln.

– Jag är nog den sämsta FIS-åkaren i historien. I dag har jag fått känna på hur det är att tävla och det var bra, jag hade typ 32 grader i kroppstemperatur innan start. Nästa tävling blir Vasaloppet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.