Maria Rydqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNMaria Rydqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Maria Rydqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Ole Morten Iversen. Foto: Nils Petter NilssonOle Morten Iversen. Foto: Nils Petter Nilsson
Ole Morten Iversen. Foto: Nils Petter Nilsson
Rikard Grip. Foto: Carl SandinRikard Grip. Foto: Carl Sandin
Rikard Grip. Foto: Carl Sandin

Petas i skidlandslaget efter hårda kritiken

Publicerad

Skidsäsongen slutade med ett öppet bråk mellan landslagsåkaren Maria Rydqvist och damtränaren Ole Morten Iversen.

När nästa säsongs landslagsorganisation presenterades under tisdagen fanns Iversen kvar - men Rydqvist petades.

– Jag är inte överraskad. Men jag står fast vid att Ole Morten inte är lämplig som landslagstränare, säger Rydqvist.

Skidförbundet och landslagsledningen är klar med sin utvärdering av den förra säsongen.

Under eftermiddagen presenterades nästa säsongs trupp.

Det står sedan tidigare klart att tre meriterade namn inte finns med: Johan Olsson (slutar), Martin Johansson (slutar) och Charlotte Kalla (eget upplägg).

Men SportExpressen kan redan nu berätta att ytterligare ett rutinerat namn kommer att saknas i de olika landslagsgrupperna:

Maria Rydqvist.

34-åringen har bland ett silver från VM 2015 i meritlistan. Förra säsongen fanns hon med i landslaget och startade bland annat i Tour de ski - men blev inte uttagen till VM i Lahtis.

Svidande kritik

Men efter mästerskapet skapade Rydqvist såväl rubriker som turbulens då hon i ett inlägg på sin blogg riktade svidande kritik mot landslagsledningen.

Rydqvist menade bland annat att hon känt sig kränkt och tillplattad av damtränaren Ole Morten Iversens ledarstil - och blivit avstängd från ett landslagsläger utan egentlig förklaring.

Skidförbundets längdchef Johan Sares bemötte kritiken i SVT med att säga att "Det är nog Maria själv som är den som bör rannsaka sig" och att kritiken var "Ingenting vi tar åt oss av".

Men de senaste veckorna har det varit tyst i ämnet. Tills nu.

När nästa säsongs landslagsorganisation offentliggörs i dag finns alltså inte Rydqvist med, enligt vad SportExpressen erfar.

Något som bekräftades när truppen offentliggjordes vid 13-tiden. I stället fanns supertalangerna Ebba Andersson och Anna Dyvik med.

– Det är inte överraskande för mig, säger Rydqvist.

Varför inte?

– Jag kom ju inte med till VM, jag var reserv. Och efter VM hade jag överhuvudtaget ingen diskussion med tränarna - så jag har väl förstått att jag är ganska borträknad.

Tror du det hela bara beror på dina resultat - eller kan din kritik av landslagsledningen ha spelat in?

– Ja, det är en intressant fråga.

Så vad tror du?

– Jag vill inte spekulera i det.

Maria Rydqvist fortsätter:

– Men jag tycker det är tråkigt att jag fortfarande inte fått någon förklaring till tränarnas agerande mot mig i höstas.

Iversen fortsätter

Enligt uppgifter till SportExpressen kommer det inte att bli några förändringar i den inre tränarstaben. Något som alltså innebär att Ole Morten Iversen får fortsatt förtroende.

Det är inget Maria Rydqvist ser som positivt.

– Jag står absolut fast vid att Ole Morten inte är lämplig som landslagstränare. Det är tråkigt att man legitimerar den sortens ledarskap, säger Rydqvist.

– Men det är väl ofta så att resultat går före ledarskap. Och det har ju gått bra för damerna. Om det sedan är hans förtjänst är en annan sak.

Rydqvist fortsätter:

– Sedan är det ju återigen tråkigt om det inte nu kommer in någon kvinnlig ledare. Man borde jobba mer med de frågorna.

Vad kommer du nu själv att göra nästa säsong?

– Jag vill inte göra något offentligt uttalande just nu. Men jag kan säga så mycket som att jag inte kommer att satsa mot OS.

Att det inte blir någon OS-satsning - hur mycket beror det på hur du upplevde landslagsklimatet förra säsongen?

– Allt hänger ihop. Jag hade ingen bra säsong resultatmässigt, men sedan beror det också på att jag inte trivts och inte tyckte det var lika roligt längre.

SportExpressen har varit i kontakt med förbundskaptenen Rikard Grip. Han meddelar att han inte vill kommentera Maria Rydqvists kritik innan landslagstrupperna offentliggjorts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag