Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petas från landslaget: ”Låter väldigt skevt”

Tilde Bångman i Offerdals dräkt.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Bångman (till höger) efter JVM-bronset i stafett.
Foto: LUKAS JOHANSSON / BILDBYRÅN

Tilde Bångman, 19, har i flera år pekats ut som en av Sveriges största skidtalanger.

Men nu petas hon från landslaget.

– Det var väldigt tråkigt att få det beskedet, säger Bångman.

Samtidigt ifrågasätter hon könsbalansen i utvecklingslaget: 14 herrar är uttagna, men bara 4 damer.

Skidförbundet kallade i måndags till presskonferens för att presentera truppen till utvecklingslaget Team Svenska Spel. Och en detalj fick många att reagera: Det var 14 herrar i laget, men bara 4 damer.

– Jag förstår att det ser lite dumt ut, förklarade landslagschefen Anders Byström för SportExpressen under måndagen.

Varför gör ni då så här?

– Det är för att vi redan har så många yngre tjejer som tagit sig till A-laget. Så det finns inte så många fler som har de resultat som krävs.

FAKTA: Team Svenska Spel 2020/2021

Damer

Jenny Solin, Alicia Persson, Moa Hansson, Louise Lindström.

Herrar: 

Gustav Kvarnbrink, Axel Ekström, Marcus Ruus, Hugo Jacobsson, Olle Jonsson, Johan Ekberg, Alfred Buskqvist, Gustav Berglund, Truls Gisselman, Georg Ersson, Emil Danielsson, Leo Johansson, Erik Rosjö, Jonas Eriksson.

En av damåkarna som inte erbjudits någon plats i Team Svenska Spel är Tilde Bångman, som därmed står utanför landslagets träningsgrupper inför nästa säsong.

När SportExpressen ringer upp henne är hon besviken.

– Varför jag inte är med? Ja, du…det är inte jag som gör uttagningarna så det är ingenting jag kan påverka. Men jag har haft en väldigt tung säsong, säger Bångman.

Fick coronaviruset

Säsongen 2019/2020 svarade den unga talangen för flera imponerande insatser. Hon slutade bland annat trea i en sprint i den nationella cupen (nivån under världscupen) och fick efter det chansen i världscupen i Falun. Samma säsong var hon också med och vann karriärens andra JVM-brons i stafett.

Men säsongen 2020/2021 fick hon alltså problem.

– Vi har väl utgått från att de problem jag haft beror på överträning, felträning eller en coronainfektion som jag hade förra sommaren. Vi vet inte vad som hänger ihop eller inte, men jag har haft det tungt och förbundet ansåg inte att jag hade de resultat som krävdes för att platsa i laget nu, säger Tilde Bångman som ändå tog sig till JVM i vintras och slutade på 13:e plats i sprinten.

Hon fortsätter:

– Det känns skit att det blev en sån säsong som det blev. Jag kände förra säsongen att jag var på god väg. Men det är så idrotten är, det går upp och ner och allting kan man inte styra över. Det är bara att kriga vidare.

Tilde Bångman är petad från landslaget.
Foto: Tilde Bångman, Instagram (@tildebangman)

”Det låter väldigt skevt”

Fick du något samtal från landslaget inför den här uttagningen?

– Ja, jag pratade med Martina Höök (landslagstränare).

Hur var det att få det beskedet?

– Det är klart att det är väldigt tråkigt. Det är absolut någonting man strävar efter och jag hade gärna varit ett av namnen som presenterades. Samtidigt känner jag att det är inte är det det hänger på, utan jag har fantastiska förutsättningar ändå.

– Och nästa år ska jag visa att jag platsar.

Redan i måndags riktade Sofia Henriksson kritik mot det faktum att bara 4 damer fick plats i Team Svenska Spel, när 14 herrar var uttagna. Hon hade själv petats eftersom hon bodde i Piteå. För att vara med i laget måste man bo i antingen Östersund, Falun eller Umeå – där lagets tränare är placerade.

Tilde Bångman, som bor i Östersund, tycker också att fördelningen är märklig.

– Det låter väldigt skevt, om jag får säga det själv. Det ska jag vara ärlig med, att jag tycker det ska vara lika. Om det är 18 åkare totalt, då tycker jag det ska vara 9 herrar och 9 damer. Det är min åsikt, säger Bångman.

– Jag ser ingen anledning till att det skulle vara färre damplatser än herrplatser. Det känns lite konstigt.


LÄS MER: Sofia Henriksson petas från landslaget: ”Hårt”

LÄS MER: Mia Eriksson, 33, lägger av: ”Ett tufft beslut”

LÄS MER: Svensken kan bli skidvärldens mäktigaste man

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.