Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petad och ”upprörd” – nu ställer hon krav

Hanna Falk på en presskonferens inför världscupavslutningen i Falun.
Foto: ULF PALM/TT NYHETSBYRÅN
Hanna Falk under OS.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Hanna Falk har hämtat sig från OS-petningen och börjat tänka på VM i Seefeld nästa år. Och nu ställer hon krav på landslagsledningen:

– Jag vill tidigt veta vad som krävs av mig inför kommande VM, säger Falk.

Hanna Falk är en av Sveriges bästa sprintåkare och kom femma i OS-finalen i Pyeongchang. Men petades sedan, till mångas förvåning, inför den långa stafetten.

Landslagsledningen satsade i stället på formsvaga Anna Haag.

Det sved för Falk.

– Jag var besviken och upprörd. Där och då i Korea trodde jag inte att jag skulle orka tävla så mycket mer. Men när jag kom hem och åkte ut på skidor kände jag drivkraften igen. Därför är jag stolt över mig själv att jag kunde resa mig, gå vidare, och sedan ta en pallplats i Lahtis, säger Hanna Falk som slutade trea i världscupsprinten i Lahtis.

Mer tydlighet

Hon berättar att tankarna redan finns på nästa års VM i Seefeld:

– Lahtis var en viktig tävling för mig som visade att jag har farten i sprinten och i skejtåkningen, med tanke på VM i Seefeld nästa år.

Ett VM där hon också ytterligare vill visa att hon är en tillräckligt bra traditionell åkare för att ta en plats i stafettlaget. Samtidigt har hon petats från stafetten i flera mästerskap i rad. Därför ställer nu Hanna Falk krav på landslagsledningen att tidigt ge besked om vad som förväntas av henne som stafettåkare:

– Jag hoppas på mer tydlighet framöver om vad som krävs av mig inför kommande VM. Det kommer jag att ställa som krav inför VM, säger Hanna Falk.


LÄS MER: Supertalangerna får chansen i svenska landslaget

LÄS MER: Björgen ryter i från: ”Det ska inte ske”

Inspirerande i Falun

Men först har hon fokus på helgens världscupavslutning i Falun, som också fungerar som en separat minitour. Falk har två mål.

– Jag ligger nu femma totalt i sprintcupen. Det ska jag försöka försvara. Sedan inspirerar det mycket att också åka bra på hela touren.

Hon ser möjligheten att kunna konkurrera mer på lika villkor med konkurrenterna under en hel minitour.

– Ibland kan det vara tufft med återhämtningen när man en dag kört en sprinttävling med fyra heat för att nästa dag åka ett distanslopp, säger Hanna Falk, och syftar på att flera av distansåkarna ofta bara kör ett lopp per helg.

– Nu blir det lika för alla i den här minitouren. Det är inspirerande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.