Den finske nationalikonen Mika Myllälä testades positivt för doping i Lahtis, och dog 2011, svårt alkoholiserad. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅNDen finske nationalikonen Mika Myllälä testades positivt för doping i Lahtis, och dog 2011, svårt alkoholiserad. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅN
Den finske nationalikonen Mika Myllälä testades positivt för doping i Lahtis, och dog 2011, svårt alkoholiserad. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅN
Myllälä ledde det finska laget till seger i stafetten på hemma-VM. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅNMyllälä ledde det finska laget till seger i stafetten på hemma-VM. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅN
Myllälä ledde det finska laget till seger i stafetten på hemma-VM. Foto: Arne Forsell / © BILDBYRÅN
Pekka Holopainen, krönikör i Ilta-Sanomat.Pekka Holopainen, krönikör i Ilta-Sanomat.
Pekka Holopainen, krönikör i Ilta-Sanomat.

Pekka Holopainen: Alla länder tog epo

Publicerad

Den finska landslagsveteranen Aino-Kaisa Saarinen har otaliga minnesbilder om sin lysande karriär. Men en av de starkaste minnesbilder är någonting hon helst skulle vilja glömma.

Saarinen, då 22 år gammal, förberedde sig för en träningsrunda nära sitt hem i finska Hollola, ett mil från Lahtis skidstadion där hon åtta månader tidigare hade tävlat i sitt första hemma-VM.

Tjejen, vad har du i den där flaskan?”

Vad menar du, det är ju sportdryck, precis som alltid”, svarade Saarinen till en nyfiken man som känt igen henne.

Sportdryck? Är du säker på att det inte är dopningsämnen du har I flaskan?”

I den sekunden fattade Saarinen att under de kommande åren är det inte bara andra toppåkare hon måste kämpa emot. Attitydklimatet hade ändrat sig för gott.

Och i 16 år har finsk längdåkning mer eller mindre försökt försona det som hände i VM i Lahtis 2001.

Den då unga generationen betalade ett jättehögt pris för någonting där de själva inte hade någon roll alls.

Då Sami Jauhojärvi – den andra som är kvar från VM-laget i 2001 – och Saarinen kramade varandra i OS-medaljceremonin i Adler 2014 var det inte bara de respektive åkarna som hade tårar i ögonen. Alla förstod vilket Via Dolorosa den unga generationen 2001 varit tvungen att vandra för att kunna uppfylla sina idrottsdrömmar.

***

I VM i Lahtis var finska landslaget uppdelat i de om som “visste” och de som “inte visste”. Men slutnotan betalades lika väl av de som inte visste och de som visste.

Det var inte många som ville sponsra längdåkningen I Finland efter VM-fiaskot.

Till och med andra individuella sporter påverkades. Risken ansågs vara för stor.

De finnar som åkte fast i Lahtis straffades på ett regelmässigt sätt.

De kan anses vara antingen skojare eller offer för den tidens bloddopingkultur och ledare som inte brydde sig eller slöt sina ögon.

Det är inte många VM- eller OS-medaljer man vann i uthållighetssporter utan att epo-dopa sig mellan typ 1992 och 2002. Något test för att avslöja preparat i fråga fanns ju inte.

 

 

Foto: Tommy Pedersen

 

Under 90-talet forskade man vad som hänt med hemoglobinvärden bland toppåkarna. Värdena hade praktiskt taget exploderat. En massiv epo-doping bland alla toppnationer förblev den enda logiska förklaringen.

Nog är det sant att det bara var tjurskalliga finnar som var dumma nog att åka fast i större skala.

***

VM i Lahtis 2017 blir en helt ny början för finsk längdåkning. De som var delaktiga i 2001 har fått sin förlåtelse. Tyvärr kunde Mika Myllylä, den störste, aldrig fly ifrån sina demoner.

Han dog svårt alkoholiserad 2011.

Av de andra har förbundskapten Kari-Pekka Kyrö fått tillbaka sin nationella coachlicens, damtränaren Jarmo Riski coachar Sami Jauhojärvi och längdchefen Antti Leppävuori är förbundskapten i skidskyttelandslaget. Virpi Sarasvuo (tidigare Kuitunen) är tv-expert på Yle, Jari Isometsä är expert på Ilta-Sanomat. Båda två är högt respekterade medieprofiler.

Då VM närmar sig är det höga förväntningar i Finland, säsongen har börjat på ett fantastiskt sätt.

Samtidigt vet alla att för denna generation är det fair play som gäller. Katastrofen typ 2001 kan och får inte upprepas, inte i någon form.

Då skulle vi behöva en ny grav bredvid Mika Myllylä.

Och där skulle finsk längdåkning få sin sista viloplats.

 

AV: PEKKA HOLOPAINEN

sport@expressen.se


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag