Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekas ut som hjärnan – jagats av polis i tio år

Mark SchmidtFoto: KBV
Max Hauke, 26, från Österrike är en av de misstänkta åkarna.Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN

SEEFELD. VM i Seefeld skakas av en enorm dopingskandal.

Och den österrikiska polisen har hittat personen som misstänks vara hjärnan bakom allting.

Han heter Mark Schmidt.

Efter en tio år lång jakt greps han i dag i Erfurt, Tyskland.

– Schmidt dopade mig under Tour de France 2008, säger den tidigare toppcyklisten Bernhard Kohl.

Med några få timmar kvar till VM-loppet på 15 kilometer klassiskt kom de första uppgifterna.

Polisen hade genomfört en dopingrazzia i Seefeld – och fem åkare hade gripits. En av dem greps på bar gärning, med en spruta i armen.

Det blev snabbt den stora snackisen inne på VM-arenan.

– Jag hörde det där innan start, men kände att jag var tvungen att bara stänga det ute och fokusera på loppet, säger norrmannen Sjur Röthe.

Finns tydliga kopplingar

Under loppet avslöjades sen vilka åkare det var som misstänktes:

Aleksej Poltoranin, 31, från Kazakstan.

Max Hauke, 26, från Österrike.

Dominik Baldauf, 26, från Österrike.

Andreas Veerpalu, 24, från Estland.

Karel Tammjärv, 29, från Estland.

Och det gick att se kopplingar mellan de olika namnen, trots att de kom från olika nationer.

GRIPEN. Aleksej Poltoranin har tagit total fyra segrar i världscupen under sin karriär. Nu är 31-åringen tagits av polis, misstänkt för doping.Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AP DPA

Aleksej Poltoranin har till exempel Andrus Veerpalu som tränare. Det är även pappan till Andreas Veerpalu.

Andrus Veerpalu, som har hunnit bli 46 år gammal, vann två OS-guld och två VM-guld under sin aktiva karriär – men testade också positivt för doping. Han fälldes dock aldrig. Läkare hävdade att testet inte var tillförlitligt och efter en lång, utdragen process kunde han frias.

Men hans rykte i skidvärlden är skamfilat.

– Jag har misstänkt Poltoranin eftersom han har haft Veerpalu som tränare, säger Sveriges herrstjärna Calle Halfvarsson.

– Har man en gammal dopad åkare som tränare, då säger det ganska mycket om moralen och vilken syn man egentligen har på doping. Så jag är inte särskilt förvånad.

Jobbar som husläkare

Andrus Veerpalu driver också en skidklubb i Kazakstan som heter Pro Ski Team Altai. Där ingår Poltoranin. Och klubben har ett nära samarbete med estniska Team Haanja.

Vilka som är med där? Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

De båda klubbarna hade bland annat ett gemensamt läger i Toblach, Italien, inför VM i Seefeld.

INBLANDAD? Andrus Veerpalu, till vänster, var tidigare en av världens absolut bästa längdåkare. Nu kopplas han till dopingskandalen i Seefeld.Foto: AP / AP

Kopplingen till österrikarna Baldauf och Hauke är mer avancerad. Och här kommer Mark Schmidt in i bilden.

Schmidt, som är 41 år gammal och har en bakgrund som alpinåkare, jobbar som läkare och driver en klinik i Erfurt, Tyskland. Själv påstår han att är en helt vanligt husläkare – som vid sidan av det jobbar med idrottsmedicin.

– Jag hjälper ungefär 50-60 idrottare. Framför allt cyklister, fotbollsspelare, handbollsspelare och friidrottare, förklarade han i en intervju med Aerzteblatt 2014.

Och det är i cykelvärlden som han tidigare har skapat rubriker.

Del av en dopingcirkel

Den österrikiske stjärncyklisten Bernhard Kohl gjorde succé i Tour de France 2008 och slutade trea. Senare samma säsong avslöjades det dock att han var dopad.

Då valde han att erkänna allt och hänga ut Mark Schmidt som sin medhjälpare. Schmidt var ansvarig läkare i teamet Gerolsteiner.

– Mark Schmidt var den som hjälpte mig. Han hade hand om hela dopingproceduren, förklarade Bernhard Kohl i en intervju med Kurier och berättade detaljerat hur Schmidt pumpade honom full med den mest avancerade varianten av bloddoping.

– Vi jobbade med mikrodosering och han visste exakt hur mycket man skulle ta för att det inte skulle synas på testerna.

Schmidt förnekade dock allt och friades även i rätten.

DOPAD. Bernhard Kohl åkte fast för doping 2008 och menade att läkaren Mark Schmidt hjälpt honom. Nu har Schmidt gripits i dopingskandalen i skid-VM 2019.Foto: KERSTIN JOENSSON / AP SCANPIX SWEDEN

Enligt Bernhard Kohl var han långt ifrån ensam om att bli dopad av Schmidt. Det var en ”dopingcirkel”. Och i den ingick Andrus Veerpalu.

I dag krossades troligen den cirkeln.

Samtidigt som polisen slog till i Seefeld slog de även till i Erfurt. Mark Schmidt greps och kliniken blev genomsökt.

– Vi hittade ett olagligt dopinglaboratorium och beslagtog bland annat blodpåsar och centrifuger, säger den österrikiske polischefen Dieter Csefan.

Åkarna var övervakade

Polisen hade övervakat de fem åkarna under hela VM, i det som kallades för ”Operation Aderlass”. Anledningen till att de slog till just nu var att Mark Schmidt planerade att åka till Seefeld inför stafetterna och helgens två avslutande distanser.

– Vi visste att han skulle träffa flera åkare under VM. Därför beslutade vi oss för att gripa honom nu, säger Hansjörg Mayr, talesperson för österrikiska åklagarmyndigheten.

– Vi har haft ett övervakningsteam som har följt åkarna i flera dagar inför och under VM. Vi har sett att de här fem utövarna har besökt personer i närverket både innan och under mästerskapet.

DUBBLA TILLSLAG. Dieter Csefan (till vänster) och Hansjörg Mayr (till höger) berättar om dagens razzior i Seefeld och Erfurt.Foto: EIBNER/EXPA/JOHANN GRODER / WWW.IMAGO-IMAGES.DE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Vad som händer nu? Åkarna riskerar avstängning i upp till fyra år. Eftersom doping är olagligt i Österrike kan de även dömas till fängelse i max tio år.

Mark Schmidt och övriga ledare som är inblandade i skandalen kan också räkna med hårda straff, om polisens bevisning håller.

Men innan rättsprocessen drar i gång ska ytterligare fyra VM-tävlingar avgöras i Seefeld.

– Jag förstår inte hur de kan vara så dumma att de dopar sig. Sanningen kommer ju alltid fram, säger den svenske åkaren Jens Burman.

– Antidopingsystemet verkar fungera i alla fall. Och nu blir vi av med det där gänget, vilket känns bra.

– Det har inget här att göra.

 

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”

15 bästa värvningarna innan fönstret stängde

Johan Svensson rankar • ”Kommer avgöra mycket” • ”Enskilt viktigast” • ”Coolt efternamn”

Osminkade sanningen – om Erik Karlsson

MAGNUS NYSTRÖM: Erik Karlsson är omtyckt av många – men inte alla • Skar sig med lagkamraterna i Tre Kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.