Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patentbråket som slår mot norska landslaget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Norge har dominerat skidsporten totalt de sista åren.

En av nycklarna: Den svenska maskinen "Skiselector" – som hjälper dem att välja rätt skidor.

Men nu anklagas de för att ha gått bakom rygget på patentägarna Vendolocus Development och beställt olagliga kopior av ett norskt företag.

Och bråket kan få sportsliga konsekvenser.

– Vi kan inte tro att Norge vill åka tillbaka till 70-talet, säger Peter Stenlund, mannen bakom maskinen, till SportExpressen.se.

Medaljerna har regnat över Norge under de senaste åren.

Marit Björgen, Petter Northug och resten av de norska stjärnorna har gång på gång hamnat överst på pallen – efter att ha haft superskidor under fötterna.

Bakom succén ligger inte bara stjärnvallaren Perry Olsson. Norge har dessutom haft hjälp av maskinen "Skiselector", som hjälper dem att välja ut de bästa skidorna för tävling.

Den mäter skidans profil för att åkare ska kunna välja rätt skida efter sin tyngd, spårens bärighet och väder.

"Helt ofattbart"

Maskinen är framtagen av det svenska företaget Vendolocus Development, som även har patent på uppfinningen – ett patent som gäller i både Sverige och Norge.

Men nu har ett bråk uppstått.

Peter Stenlund, grundare av Vendolocus Development, säger att det norska företaget IDT har tillverkat kopior av maskinen – på uppdrag av det norska landslaget och deras olympiska kommitté, Olympiatoppen.

– Det är helt ofattbart, säger Stenlund.

– Vi accepterar inga kränkningar på det här sättet, det gör vi inte. Det sätter vi tvärnit för. Vi värnar om våra rättigheter här. Vi har varit först i världen sen 2005 och hållit på med det här dygnet runt, året om och slitit som tusan – och så går de och kopierar det här mitt framför näsan på oss.

– Det som kostar alla år av utveckling har vi betalat. Det är inget svårt att göra en kopia.

Jämför med doping

Vendolocus Development har nu kallat till ett möte med Olympiatoppen för att diskutera situationen.

– Ledningen kan inte ha känt till det här. För ingen går ju ut och fuskar. På samma sätt som att man inte dopar sig. Man accepterar inte doping i Norge, man accepterar inte fusk i Norge. Därför förefaller det helt orealistiskt att de skulle ha känt till det här, säger Peter Stenlund.

– Vi vill jobba med seriösa organisationer. Vi tror att det här är seriösa organisationer, men att de har fått in rötägg någonstans.

Ni är beredda att driva det här långt?

– Det är ingen tvekan alls. Vi måste se till våra intressen här och driva det här tills det tar stopp. Vi ska stoppa det här skräpet. De måste omedelbart upphöra med sin brottsliga verksamhet. Det här är direkt brottsligt.

Sportsliga konsekvenser

Om Norge skulle stå utan "Skiselector" efter det här – vad skulle det innebära för de sportsliga resultaten?

– Jag kan bara skratta. Man kan säga så här: Ingen har väl hört en norrman klaga på dåliga skidor de senaste åren? Det är för att de har haft tillgång till "Skiselector", vilket Sverige inte har haft.

– Vi kan inte tro att de vill åka tillbaka till 70-talet...

När SportExpressen.se når IDT:s vd Svein Iversbakken vill han inte kommentera anklagelserna.

– Om han påstår att vi kränker hans patent, något som vi anser att vi inte gör, då får vi ta det i rätten eventuellt, säger Iversbakken.

– Det blir bara fel att kommentera det i media, tycker jag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.