Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paniken växte i Johaug – en hel skidvärld jublade

Stina Nilsson står överst på pallen igen. Foto: JACQUES BOISSINOT / AP TT NYHETSBYRÅN
Den här gången knäckte hon självaste Therese Johaug i ett distanslopp. Foto: JACQUES BOISSINOT / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug är inte oövervinnelig. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JACQUES BOISSINOT / AP TT NYHETSBYRÅN

Paniken växte i Therese Johaug för varje sekund som gick.

Och till slut hände det.

Stina Nilsson knäckte henne i ett distanslopp – och en hel skidvärld ställde sig upp och jublade.

Therese Johaug har svarat för en otrolig comeback efter dopingavstängningen. Tolv raka segrar i distanslopp i världscupen har det blivit och VM i Seefeld slutade med tre raka guldmedaljer.

Hon har varit oslagbar, ostoppbar – näst intill omänsklig.

Men inför det här loppet darrade hon faktiskt.

Efter världscuptävlingarna i Falun förra helgen förklarade Johaug att masstarten i Quebec skulle bli den största prövningen hittills under säsongen. Varför? Startordningen skulle avgöras av resultaten i sprinten, där Johaug visste om att hon knappast skulle sluta i topp.

När hon väl ställde sig på start i dag hade hon 25 åkare framför sig på startlinjen.

Nu tog det visserligen bara knappt fyra minuter innan Therese Johaug frenetiskt hade arbetat sig förbi allihop, men det tog så klart mycket kraft och efter det hade hon oväntat svårt att skaka av sig Stina Nilsson och kompisen Ingvild Flugstad Östberg på den snabba, lättåkta banan i Quebec.

Eller ja, det var omöjligt.

Johaug gjorde ett sista försök i den sista stigningen, men när hon vände sig om på toppen för att se om det hade blivit någon lucka så var Stina Nilsson precis i hennes rygg. Och ungefär då måste paniken varit total hos Therese Johaug.

När de väl svängde in på upploppet så blev det ändå oväntat spännande. Johaug gjorde troligen sitt livs bästa spurt – men Stina Nilsson kunde ändå knäcka henne under de sista meterna.

Och det här betydde så klart enormt mycket för sporten.

 

”Det här betyder mycket för övriga åkare i världscupen”

Att en och samma åkare vinner varje distanslopp i överlägsen stil är så klart förödande för intresset på längre sikt. Det behövs spänning, tuffa dueller och drama. Exakt det som vi fick se i Quebec i dag.

Jag tror också att det här betyder mycket för övriga åkare i världscupen. De fick se att det faktiskt går att slå Johaug. Det är inte omöjligt.

En barriär bröts, helt enkelt.

Om det här kommer att hända fler gånger nästa vinter? Jag tror faktiskt det. Inte för att Therese Johaug kommer att slå av på farten, hon kommer säkert vara lika bra nästa år. Men Stina Nilsson kommer sannolikt vara ännu ett snäpp vassare. Och Ebba Andersson och Frida Karlsson kommer troligen vara flera snäpp vassare.

Stina är 26 år gammal, Ebba är 21 och Frida är 19. Johaug är 30.

Allting talar för att framtiden är blågul.

***

Till sist: En uppdatering om dopingskandalen.

Tre veckor har gått sen VM i Seefeld och totalt sju åkare har åkt fast. Utöver de fem som greps under mästerskapet så har estländaren Algo Kärp och österrikaren Johannes Dürr erkänt att de dopat sig. För Dürr var det alltså andra gången i karriären.

Och jag tror inte att det blir några fler längdåkare på toppnivå som avslöjas i den här skandalen. I såna fall borde det redan ha skett.

Väldigt många förhör har gjorts, men startlistorna i världscupen har inte påverkats.

Däremot kan andra sporter mycket väl drabbas.

Polisen har beslagtagit 40 blodpåsar i läkaren Mark Schmidts hemliga dopinglabb och svaret på DNA-analysen har ännu inte kommit.