Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pampen övertygad - Johaug fabricerar

Therese Johaug.Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Apoloniusz Tajner.

Therese Johaug väntar på sin dopingdom.

Apoloniusz Tajner, ordförande i Polens skidförbund, räknar med att det blir en lång avstängning.

– Jag skulle bli väldigt förvånad annars, säger han till Sportsinwinter.pl.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Det var i oktober som beskedet slog ner som en bomb i skidvärlden. Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

Johaug berättade själv samma dag om hur hon fått i sig preparatet. På en tårfylld presskonferens sa hon att hon led av väldigt såriga läppar och behövde en salva.

Landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen hade ingen med sig, men ska då ha köpt två salvor på ett apotek i Italien.

"Det är en täckmantel"

En av salvorna hette Trofodermin, och trots att såväl paket som tub var märkta med en stor dopingvarning, så ska såväl Johaug som läkaren ha missat det.

Många tror på Johaugs historia, men hon har även sin beskärda del tvivlare.

En av dem är Apoloniusz Tajner, ordförande i Polens skidförbund. Han är övertygad om att historien om läppsalvan endast är ett påhitt för att maskera att hon har dopat sig.

– Jag tror att användandet av den här salvan endast används som en täckmantel. För mig känns det omöjligt att både hon och läkaren missade dopingvarningen som tydligt fanns utmärkt på paketet, säger han till Sportsinwinter.pl.

Det kan avgöra

Johaug är för närvarande tillfälligt avstängd i två månader i väntan på hennes slutgiltiga dom.

Det som kan komma att avgöra hur lång avstängningen blir är vilken grad av uppsåt Johaug hade när hon tog salvan, förutsatt att Antidoping Norge köper hennes historia med salvan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.