Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Övertygad om att jag skulle stryka med ..."

I TÄTEN. Norske Martin Johnsrud Sundby har dominerat i årets första världscuptävlingar. "Det är en mental kamp att ha den positionen", säger han om att vara bäst i världen. Här med Tomas Pettersson.Foto: Nils Petter Nilsson

Martin Johnsrud Sundby dominerar i skidvärlden.

I Tomas Petterssons podcast berättar den norske stjärnan nu om de tusentals träningstimmarna, fascinationen för Johan Olsson - och tillfället då han trodde att han skulle dö.

– Jag var övertygad om att jag skulle stryka med, säger han

Lyssna på Johnsrud Sundby gästar Pettersson<br />

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app

Världscupen topp 10

1 MARTIN JOHNSRUD SUNDBY, NORGE 491

2 Finn Haagen Krogh, Norge 409

3 Calle Halfvarsson, Sverige 275

4 Didrik Toenseth, Norge 258

5 Sjur Roethe, Norge 253

6 Paal Golberg, Norge 230

7 Petter Northug, Norge 198

8 Dario Cologna, Schweiz 193

9 Alex Harvey, Kanada 189

10 Eirik Brandsdal, Norge 188

Hösten och vinterns inledande världscuptävlingar i längdspåret har nästan uteslutande handlat om en man: Martin Johnsrud Sundby.

Norrmannen vann så väl i Davos som i Lillehammer - och toppar just nu den totala världscupen.

I veckan gästade han Tomas Petterssons podcast och berättade bland annat om hur det är att just nu vara världens bäste.

- Det är en ganska skrämmande tanke, förklarar han.

- Det är en mental kamp att ha den positionen, det är extremt mycket enklare att vara den som jagar än att sitta med den gula tröjan och veta att alla vill slå dig. Jag känner mig pressad och jagad till att göra en optimal insats.

1 100 träningstimmar

Bakom framgången ligger en ohygglig mängd träningstimmar. Sundby berättar att han under en säsong tränar 1 100 timmar - och att svenskarna tränar för lite.

- För att prestera bra över en hel säsong, ja. Jag tror att svenskarna tränar mer än nog för att skapa en formtopp och träffa formen under mästerskap, men exempelvis Marit Björgen och Therese Johaug har tränat över 1 000 timmar, jag har sett vad de gjort. De har presterat jämnt från november till mars och det kanske är för att de tränar mer än sina konkurrenter.

Hände under löprundan

30-åringen har tidigare berättat om sina hjärtproblem och i podden förklarar han att han var övertygad om att han skulle dö, den där dagen i september 2011.

- Det var en skrämmande upplevelse. Jag var på löprunda i Nordmarka (skogsområde) i Oslo. Plötsligt känner jag att något är galet med hjärtat och att det inte slår som det ska. Det slog orytmiskt och allt för fort. Jag blev livrädd, var helt säker på att jag stryka med.

- Det var en fotbollsspelare i Norge som fallit ihop på plan med hjärtstillestånd. Det var det som slog mig där och då. Jag var helt säker på att "nu har min sista stund kommit".

Lyckligtvis var det aldrig så allvarligt ställt med Sundby - och efter att ha tagit sig till en närliggande stuga, fått hjälp med att ringa efter hjälp, transporterades han i väg med en ambulanshelikopter.

- Till slut kände jag mig trygg med att det gick bra att fortsätta åka skidor, säger han.

Men trots att det är normännen som dominerat totalt i skidspåren talar sig Sundby samtidigt varm för en svensk.

Inspireras av Olsson

Johan Olsson är en inspirationskälla, förklarar han.

- Jag skulle gärna vara flugan på väggen och osynligt titta på träningen. Jag tror aldrig att man öppnar sig 100 procent för en annan utövare men jag skulle gärna vara en osynlig åkare som gör samma sak som han.

- Vi är lite lika. Johan gör val i sin träning där han genomför träningen som ingen annan gör, med klara och tydliga tankar kring varför han gör det. Det fascineras jag av och blir inspirerad av till min egen träning.

Under intervjun berättar norrmannen dessutom om de ständiga frågorna till Petter Northug - och om den dagen då han inte tyckte att Northug hjälpt till att dra ordentligt.

- Vi har det högt i tak i laget och är det så att någon inte bidrar så säger jag ifrån och då smäller det, säger han och drar näven i bordet.

- Men det var fel av mig att ta det i medierna, det var fel av mig att ge uttryck för det, men då var jag förbannad en kort period men det går över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.