I TÄTEN. Norske Martin Johnsrud Sundby har dominerat i årets första världscuptävlingar. "Det är en mental kamp att ha den positionen", säger han om att vara bäst i världen. Här med Tomas Pettersson. Foto: Nils Petter Nilsson
I TÄTEN. Norske Martin Johnsrud Sundby har dominerat i årets första världscuptävlingar. "Det är en mental kamp att ha den positionen", säger han om att vara bäst i världen. Här med Tomas Pettersson. Foto: Nils Petter Nilsson

"Övertygad om att jag skulle stryka med ..."

Publicerad

Martin Johnsrud Sundby dominerar i skidvärlden.

I Tomas Petterssons podcast berättar den norske stjärnan nu om de tusentals träningstimmarna, fascinationen för Johan Olsson - och tillfället då han trodde att han skulle dö.

– Jag var övertygad om att jag skulle stryka med, säger han

Lyssna
Johnsrud Sundby gästar Pettersson

Hösten och vinterns inledande världscuptävlingar i längdspåret har nästan uteslutande handlat om en man: Martin Johnsrud Sundby.

Norrmannen vann så väl i Davos som i Lillehammer - och toppar just nu den totala världscupen.

I veckan gästade han Tomas Petterssons podcast och berättade bland annat om hur det är att just nu vara världens bäste.

- Det är en ganska skrämmande tanke, förklarar han.

- Det är en mental kamp att ha den positionen, det är extremt mycket enklare att vara den som jagar än att sitta med den gula tröjan och veta att alla vill slå dig. Jag känner mig pressad och jagad till att göra en optimal insats.

1 100 träningstimmar

Bakom framgången ligger en ohygglig mängd träningstimmar. Sundby berättar att han under en säsong tränar 1 100 timmar - och att svenskarna tränar för lite.

- För att prestera bra över en hel säsong, ja. Jag tror att svenskarna tränar mer än nog för att skapa en formtopp och träffa formen under mästerskap, men exempelvis Marit Björgen och Therese Johaug har tränat över 1 000 timmar, jag har sett vad de gjort. De har presterat jämnt från november till mars och det kanske är för att de tränar mer än sina konkurrenter.

Hände under löprundan

30-åringen har tidigare berättat om sina hjärtproblem och i podden förklarar han att han var övertygad om att han skulle dö, den där dagen i september 2011.

- Det var en skrämmande upplevelse. Jag var på löprunda i Nordmarka (skogsområde) i Oslo. Plötsligt känner jag att något är galet med hjärtat och att det inte slår som det ska. Det slog orytmiskt och allt för fort. Jag blev livrädd, var helt säker på att jag stryka med.

- Det var en fotbollsspelare i Norge som fallit ihop på plan med hjärtstillestånd. Det var det som slog mig där och då. Jag var helt säker på att "nu har min sista stund kommit".

Lyckligtvis var det aldrig så allvarligt ställt med Sundby - och efter att ha tagit sig till en närliggande stuga, fått hjälp med att ringa efter hjälp, transporterades han i väg med en ambulanshelikopter.

- Till slut kände jag mig trygg med att det gick bra att fortsätta åka skidor, säger han.

Men trots att det är normännen som dominerat totalt i skidspåren talar sig Sundby samtidigt varm för en svensk.

Inspireras av Olsson

Johan Olsson är en inspirationskälla, förklarar han.

- Jag skulle gärna vara flugan på väggen och osynligt titta på träningen. Jag tror aldrig att man öppnar sig 100 procent för en annan utövare men jag skulle gärna vara en osynlig åkare som gör samma sak som han.

- Vi är lite lika. Johan gör val i sin träning där han genomför träningen som ingen annan gör, med klara och tydliga tankar kring varför han gör det. Det fascineras jag av och blir inspirerad av till min egen träning.

Under intervjun berättar norrmannen dessutom om de ständiga frågorna till Petter Northug - och om den dagen då han inte tyckte att Northug hjälpt till att dra ordentligt.

- Vi har det högt i tak i laget och är det så att någon inte bidrar så säger jag ifrån och då smäller det, säger han och drar näven i bordet.

- Men det var fel av mig att ta det i medierna, det var fel av mig att ge uttryck för det, men då var jag förbannad en kort period men det går över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag