Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade beskedet: Ebba byter nu klubb

Se ”Skidsnack-galan 2020” med Expressens Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson.
Ebba Andersson byter klubb.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Andersson när hon tävlade för Sollefteå i SM 2019.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ebba Andersson byter klubb.

Både hon och lillebror Fredrik Andersson lämnar Sollefteå Skidor IF – och skriver på för Piteå Elit.

– Den här övergången känns inspirerande och trygg i förberedelserna inför vinterns tävlingar, säger Ebba Andersson som nu blir lagkompis med Charlotte Kalla.

Ebba Andersson, 22, är född i Delsbo och uppvuxen i Sollefteå men förra året valde hon att lämna familjehemmet och flytta till Östersund.

Och nu väljer hon alltså även att byta klubb.

I ett pressmeddelande berättar Piteå Elit att de knutit till sig både Ebba Andersson och hennes lillebror Fredrik Andersson, som var reserv till VM 2019 och slutade sjua som bäst på U23-VM i fjol.

– Sollefteå Skidor IF har betytt mycket för oss genom åren, säger Ebba Andersson.

– Vi är tacksamma för de år som vi har tillbringat i deras fina verksamhet, men nu är tiden inne för att byta klubbmiljö. Både Fredrik och jag umgås och tränar ofta med åkare från Piteå Elit. Vi har hört mycket gott om klubbens professionella organisation, laganda och om ett helhetstänk kring individ och grupputveckling. Det har lockat oss.

Piteå Elit om värvningarna

Fredrik Andersson:

– På senare år har många i Piteå Elit tagit stora kliv framåt i sina karriärer. Klubben har en härlig framåtanda med bred kompetens och en laganda som jag vill vara en del av, och givetvis själv bidra till. Det tror jag kommer ge mig en extra kick i min satsning.

Det här är dock inte någon värvningskupp, betonar Piteå Elit i sitt pressmeddelande. ”Piteå Elit vill vara tydliga med att Ebba och Fredrik Andersson själva önskat sig till klubben”, skriver de.

Sportchefen Joakim Abrahamsson förklarar:

– Hos oss bygger vi laget före jaget, enligt en värdegrund som alla aktiva och ledare skriver under på och som går ut på att vi tillsammans ska göra varandra bra, bättre, bäst.

I Piteå Elit finns sen tidigare åkare som Charlotte Kalla, Jonna Sundling, Emma Ribom och Johan Häggström.

”Telefonen ringde i söndags”

När SportExpressen når Sollefteå Skidors ordförande Mia Karlsson, som även är mamma till Frida Karlsson, berättar hon att det inte finns någon större dramatik bakom syskonen Anderssons beslut att byta klubb.

– Telefonen ringde i söndags och då kom beskedet, säger Mia Karlsson.

Det var inga diskussioner?

– Nej, de hade bestämt sig. Vi önskar dem lycka till, det är inget mer att göra. Vi har haft fantastiskt mycket roligt tillsammans genom åren, men nu ville de gå vidare. Och ibland ska man kanske flytta på sig.

Vad har Piteå Elit som inte ni kan erbjuda?

– Det får de väl själva svara på, men Piteå Elit har ett större gäng åkare. Vi har vår kärnverksamhet och det är barnen och ungdomarna. Vi har vårt fokus där och lägger mycket krut där. Sen har vi också i verksamhetsplanen att åkarna ska få möjlighet att satsa hela vägen upp till eliten och det har vi bevis på att det har fungerat.

Förra året valde Piteå Elit att dumpa både Jennie Öberg och Lovisa Modig, vilket fick skarp kritik.


Sverige tog en trippel på damernas 15 km under U23-VM. Efteråt ville Ebba Andersson inte göra något glädjeskutt med de andra två svenskorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.