Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade beskedet: ”Det är jättesynd”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Svenska vallateamets stjärnvärvning inför säsongen slutar redan efter den här vintern.

Anledningen är högst ovanlig.

Martin Norrgård vann i torsdags valet till att bli stadsdirektör i den finska staden Nykarleby.

– Jag har precis meddelat mina åkare i landslaget, och det var ledsamt, säger Norrgård.

Han är bara 34 år - men finländaren Martin Norrgård har redan nått en respekterad position bland vallarna i skidvärlden.

Efter att ha jobbat för såväl Japan som Storbritanniens landslag anslöt Norrgård till Sverige 2019 - bara för att året efter värvas till posten som vallachef för Finlands landslag förra säsongen. 

Men i våras kom nyheten att Norrgård återvänder till det svenska landslaget.

– Det känns superkul att han återvänder och jag tror att svensk längdåkning kommer få stor nytta av honom, sa svenske vallachef Petter Myhlback då.

Vald till stadsdirektör

Men nu står det klart att Martin Norrgårds andra sejour i Sverige bara kommer att bli ettårig. På torsdagen valdes Norrgård till ny stadsdirektör (ungefär kommunchef) i den lilla finländska staden Nykarleby, åtta mil norr om Vasa.

En tjänst han tillträder direkt efter vinterns säsong.

– Jag har alltid haft två starka intressen i mitt liv. Det ena är skidåkning, det andra är samhälle och beslutsfattande, säger Martin Norrgård, som också suttit i kommunfullmäktige i Vasa.

Norrgård vann en jordskedsseger i torsdagens val i Nykarlebys fullmäktige - och därmed väntar ett nytt liv från och våren 2022.

– Jag hade kravet att jag måste få fullfölja mitt avtal med svenska vallateamet - och det godtog de, säger Norrgård.

Känns det inte trist att du måste sluta bara efter ett år nu?

– Ja, det är jättesynd. Och jag trodde faktiskt inte att det här skulle bli verklighet, att det bara var en liten chans att jag skulle få tjänsten. 

Smäll för Hagström och Grate

För två åkare i svenska landslaget är nyheten om Norrgårds nya jobb extra kännbar. Såväl Johanna Hagström som Marcus Grate har Martin Norrgård som sin personlige vallare den kommande vintern.

– Jag har just berättat för mina åkare, och det var ledsamt. Men samtidigt tänker jag nu att ”Fan vad jag ska valla bra åt dem i vinter!”, säger Martin Norrgård.

Hur reagerade Johanna och Marcus?

– Det får du egentligen fråga dem. Men det är klart att det är synd att det blir så här, att det blir en ny rotation för dem redan efter den här säsongen.


LÄS MER: Frida slår tillbaka: ”Vet bara två procent av allt” 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.