Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon tvingades bort – är nu tillbaka i landslaget

Jennie Öberg under Tour de ski 2018
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Jennie Öberg
Foto: EXPRESSEN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Öberg, med Charlotte Kalla och Sofia Henriksson, efter SM-stafetten 2016
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hon sparkades från sin klubb, tvingades till operation och hade tankar på att lägga av.

Nu har Jennie Öberg tagit sig tillbaka till landslaget.

– Jag har tänkt många gånger: ”Hur länge ska jag hålla på?”, säger hon efter uttagningen till världscuphelgen i Planica.

Jennie Öberg var på väg hem från skandinaviska cupen i finska Voukatti när mobilen ringde på söndagskvällen. 

På andra sidan luren? Landslagstränaren Stefan Thomson. 

Anledningen? Öberg hade blivit uttagen till helgens världscuplopp i Planica.

– Jag visste att jag hade stärkt mina chanser efter fjärdeplatsen, men också att det ville till att någon tjej som tävlat mycket skulle välja att stå över helgen i Planica. Jag tänkte att det fanns en chans... men det var ingenting jag tog för givet, säger 30-åringen och fortsätter:

– Det här visar att det inte finns bara en väg att lyckas.

Vägen tillbaka till landslagsnivå har nämligen varit lång.

Jennie Öberg tvingades lämna sin klubb i våras

7 januari 2018 avslutades Tour de ski som vanligt med mardrömsklättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme. Heidi Weng korsade mållinjen uppe på Alpe Cermis först, nästan en minut före landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg.

En bit efter slutade Jennie Öberg på 25:e plats som fjärde bästa svenska bakom bland andra Anna Haag. Det skulle visa sig bli Öbergs sista lopp i landslagsdressen på nästan två år. 

Hon petades från flera världscuphelger och fick köra i klubbdress under tävlingarna i Falun. Till säsongen 2018/2019 petades Öberg också från landslagets träningsgrupper och fick bara köra ett världscuplopp, även det i Falun och i klubbdress.

I maj kom beskedet att 30-åringen dessutom tvingats bort från sin klubb, Piteå Elit.

– Det kom som en chock och jag blev så jäkla paff, sa Jennie Öberg då till NSD.

Den rutinerade åkaren, med en världscupseger på meritlistan, valde att flytta hem till Kalix.

– Det var tråkigt där och då, men det blev väldigt bra uppstyrt av Kalix SK och mina sponsorer. Min vardag ser helt annorlunda ut nu jämfört med tidigare under min karriär, berättar Öberg.

Jennie Öberg: ”Fick hela förra säsongen förstörd”

I Kalix fick hon jobb på ett bemanningsföretag och har samtidigt fortsatt elitsatsningen på egen hand, utan sparring från landslagsåkare.

– När det har gått dåligt resultatmässigt har det varit skönt att kännas att man utvecklas på annat håll. Det har hjälpt mig att behålla glädjen till skidåkningen. Jag får jobba hur mycket eller lite jag vill beroende på träningar och tävlingar.

I somras valde Öberg att operera benhinnorna efter lång skadeproblematik. 

– Jag fick hela förra säsongen förstörd av de problemen. På ett sätt har det här varit den tuffaste tiden under min karriär. Det har varit utmanande, säger hon och fortsätter:

– Efter operationen visste jag inte förrän jag skulle börja åka skidor igen om allt skulle funka. Jag var lite nervös innan säsongen började, men som tur är har det gått mycket bättre nu.

Har du haft tankar på att lägga av?

– Ja, jag har tänkt många gånger: ”Hur länge ska jag hålla på?”. Samtidigt har jag känt mycket glädje till sporten, så det har känts rätt. Jag är en tävlingsmänniska och vill prestera, det är det som driver mig. Det har inte gått skitbra på slutet så det är klart att jag har funderat på det. Men jag känner att jag har något kvar att ge innan jag kastar in handduken.

”Säsongen började på botten”

Jennie Öberg inledde säsongen med en 21:a plats på 10 km och 12:e plats i sprinten under nationella premiären i Gällivare. Därefter har hon tagit en pallplats på sprint i Idre och senast i helgen slutat fyra i skandinaviska cupen i Voukatti. Något som banat väg för comeback i landslagsdressen.

– Säsongen började i botten, men jag har sakta men säkert jobbat mig uppåt. Det går åt rätt håll och framför allt på sprint känner jag att jag blir bättre för varje lopp.

På lördag väntar världscupsprint i Planica och dagen efter avgörs sprintstafetter. Jennie Öberg åker till Slovenien för att göra landslagscomeback utan någon tydlig målsättning.

– Ja, jag hade ju som mål att ta mig tillbaka till landslaget någon gång efter årsskiftet...

Jennie Öberg tänker efter ett tag.

– Så nu måste jag nog sätta upp nya mål... Jag får tänka lite på det där.

Jennie Öberg efter världscupstävling 2017

Öbergs ord efter sprinten

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.