Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Otäcka scenerna: 18- åringen faller ihop livlös

Frida Karlsson efter nya segern: "Vill inte spekulera".
Eliza Rucka, 18, kollapsade i Gällivare.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Funktionärer skrek först ”hjärtstopp!”Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Eliza Rucka kvicknade dock till snabbt.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Justyna Kowalczyk är tränare i Polen.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

GÄLLIVARE. Plötsligt föll Eliza Rucka, 18, ihop livlös i spåret.

Funktionärer var snabbt framme och skrek: ”Hjärtstopp!”

Men den unga polskan kvicknade till kort därpå och behövde inte föras till sjukhus.

– Läget är under kontroll. Hon lider av en sjukdom som gör att hon svimmar ibland, säger Polens tränare Justyna Kowalczyk.

Strax efter att Frida Karlsson kört hem segern i damernas seniorklass var det dags för juniorerna att köra 5 kilometer fristil. Och där utspelades otäcka scener.

Mitt under loppet kollapsade den 18-åriga polskan Eliza Rucka och blev liggandes i snön.

– Hon föll ihop i spåret och folk som var ute efter spåret larmade, berättar tävlingschefen Stefan Nieminen.

– Flera läkare tillkallades och vi fick dit en ambulans också.

Vittnen berättar för SportExpressen att funktionärerna skrek ”hjärtstopp!” när de först kom fram till Eliza Rucka. Men hon återfick medvetandet kort därpå och verkade plötsligt må bra igen.

– Hon ville inte åka med ambulansen och när vi pratade med Polens team så förklarade de att läget var under kontroll, de visste vad det handlade om, säger Stefan Nieminen.

”Hjärnan får inget syre”

Polens tränare på plats i Gällivare är ingen mindre än legendaren Justyna Kowalczyk. När vi träffar henne vid den polska vallaboden förklarar hon att Eliza Rucka mår bra.

– Det är ingen fara med henne, säger Kowalczyk.

Vad hände egentligen?

– Hon har råkat ut för det här flera gånger under de sista tre åren. Hon har varit hos flera läkare runtom i Polen för att utreda det här, de har tittat på hjärtat och allting. Men allt är bra.

– Hon lider av en sjukdom som gör att hon svimmar ibland. Framför allt verkar det hända vid utförsåkningar, hjärnan får inget syre och hon faller ihop.

Det är inte farligt?

– Nej, beskedet vi har fått från läkarna i Polen är att det här inte är något farligt och det är helt okej för henne att tävla. Hon kommer tävla i morgon igen.

Hur det gick i loppet? Eliza Ruckas landslagskompis Izabela Marcisz, 19, vann framför den svenska supertalangen Tove Ericsson, 16 år gammal från Stockviks SF. Lettiskan Patricija Eiduka, 19, blev trea.

Herrtränaren Mattias Nilsson efter tävlingarna i Gällivare: